IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство в САЩ се срина до 36-годишно дъно през март

Новозапочнатите жилища отвъд океана са намалели с 22,3% до 1,22 млн. единици

20:24 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Новозапочнатите жилища в САЩ са намалели през март спрямо предходния месец с най-бързия си темп от 1984 г. насам, тъй като пандемията е започнала да се отразява по-тежко на жилищния пазар и на по-широката икономика, предава Bloomberg.

Новозапочнатите жилища са се сринали с 22,3% до годишен темп от 1,22 млн. единици, което е 8-месечно дъно, сочат публикувани днес данни. Средната прогноза на експерти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за годишен темп от 1,3 млн. единици. Заявленията за строеж, които показват бъдещото строителство, са се понижили с 6,8% до 1,35 млн. единици. Жилища Жилища

Забавянето е рязък обрат за жилищната индустрия, която постигаше силен растеж, но призивът към хората да си останат вкъщи с цел овладяване на разпространението на коронавируса тласна безработицата рязко нагоре и замрази голяма част от икономиката.

„Април вероятно ще е много по-лош, тъй като много щати затегнаха ограниченията едва към средата на март или дори по-късно и има реална възможност много строителни компании да са приключили бързо, каквото са могли в тези първи седмици, преди да се подчинят на реалността“, коментира Матю Спийкман, икономист в Zillow Group. „Има толкова много неясноти в икономиката и перспективите все още не са никак ясни, така че е малко вероятно строителната дейност да се върне близо до нормалните нива в скоро време“, допълва той.

Новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели до годишен темп от 856 хил. единици, което е най-ниското ниво от май. Новозапочнатите многофамилни жилища, които обичайно са волатилна категория и включват жилищни сгради и апартаменти, са се забавили рязко до 360 хил., най-ниското равнище от юли м. г.

Нагласите сред строителните компании са се понижили най-много от началото на воденето на статистика преди 30 години, показа публикуваният вчера месечен индекс на жилищния пазар на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo.

Цената на акциите на компаниите за жилищно строителство в S&P 500 е намаляла с над 33% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още