Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Областният управител на Варна оспори прехвърляне на акции от Пловдивския панаир

Общинските съветници на Варна опитват да увеличат капитала си в дружеството на Георги Гергов чрез апортна вноска на акциите от панаира

Областният управител на Варна оспори прехвърляне на акции от Пловдивския панаир

Снимка: "Международен панаир Пловдив"

Областният управител на Варна е оспорил в Административния съд прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир към "Пълдин Туринвест", става ясно от отговор на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова на парламентарно поставен въпрос.

Скандалът около този казус се разрази малко преди празниците, когато стана ясно, че Общинският съвет на Варна смята да прехвърли 29% от капитала на Пловдивския панаир към дружеството на бизнесмена Георги Гергов.

Акционер в Пловдивския панаир е и държавата чрез Министерството на икономиката. Ако Варна апортира своите акции към "Пълдин Туринвест", делът на дружеството ще се увеличи от 50,3% до 79,3%. Община Пловдив има дял от 25% от капитала на "Пълдин".

Съдбата на акциите на община Варна в Пловдивския панаир трябваше да бъде решена още през май 2017 г. Тогава Общинският съвет взе решение да прехвърли безвъзмездно на Министерството на икономиката своите 16,3 млн. безналични акции в дружеството. Това решение обаче така и не е било изпълнено от кмета на общината Иван Портних.

С три последователни писма - от 26 октомври и от 8 и 10 декември 2021 г. от Министерството на икономиката са поискали от Общинския съвет да изпълни решението от 2017 г. Вместо това обаче общинските съветници решават да прехвърлят своя дял на пловдивското дружество.

Пред БНР кметът на Плавдив Здравко Димитров коментира в в началото на декември, че е имал комуникация сПортних и Варна е поискала 16 млн. лева за акциите от Пловдивския панаир. 

Няколко дни по-късно общинските съветници на Варна отменят своето решение от май 2017 г. и решават да увеличат капитала си в "Пълдин Туринвест" чрез апортна вноска на своите акции в Пловдивския панаир, става ясно от писмения отговор на Корнелия Нинова. 

В средата на декември тя изпрати публичен апел към областния управител да спре изпълнението на тази сделка. Внасянето на иска в Административния съд на този етап спира действията на общинските съветници.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от