IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офшорната сондажна индустрия се сблъсква с нови трудности

Големите петролни компании се отказват от договори за нови сондажи, което значително затруднява операторите на фона на слабото търсене и ниските цени

22:31 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Компаниите, които експлоатират офшорни сондажни инсталации за големите производители на нефт, са изправени пред втора вълна от фалити за четири години на фона на историческия спад на цените на енергията, пише Ройтерс.

Сривът на цените вероятно ще свърже оцелелите оператори на сондажи още по-тясно с петролните компании, допълва агенцията в анализа си.

Сривът в офшорната индустрия ще има широко влияние. Операторите на сондажи и техните доставчици са основни двигатели на иновациите, които подкрепиха шистовите и офшорните компании, а миналата година директно генерираха около 25% от световното производство на нефт.

Бизнесът на операторите на офшорни услуги в нефтената индустрия се представя много по-лошо от бизнеса на самите петролни компании. Акциите на десетте най-големи публични компании от сектора са поевтинели със 77% от началото на годината, отбелязва Ройтерс.

Четири от седемте най-големи офшорни сондажни оператори - Diamond Offshore Drilling Inc, Noble Corp, Seadrill Ltd и Valaris Plc, потърсиха защита от кредиторите им или започнаха преговори за преструктуриране на дълга, които биха могли да доведат и до фалит, ако не се увенчаят с успех.

Pacific Drilling миналия месец заяви, че може да се наложи да промени условията по дълга си и търси алтернативно финансиране в случай, че кредиторите не приемат новите условия.

Shell Drilling, деветата по големина по приходи, също ще преговаря с кредиторите си за договорите за заем, които влизат в сила през следващата година.

Смутът в индустрията „ще промени нещата по много начини“, казва в интервю изпълнителният директор на Odfjell Drilling Симен Лиун. „Съществуващите играчи и съществуващите структури вероятно няма да  останат същите“, допълва той.

И преди пандемията секторът имаше проблеми заради високите разходи и появата на по-евтиния американски шистов петрол. Откритията на нови залежи обаче край бреговете на Южна Америка и Африка подбуди интереса на нефтените гиганти към проекти за сондиране в дълбоки води и доведе до бум на офшорните дейности преди две години.

Сондажните компании започна годината, предсказвайки възстановяване на цените на петрола до 60 долара за барел. Оптимизмът обаче угасна, когато пандемията намали търсенето и цените на петрола паднаха под 20 долара през април.

Този месец се очаква броят на плаващите платформи да достигне най-ниското си ниво от 1986 г. насам, тъй като петролните компании отменят или отлагат договори, казват от индустрията и анализатори.

Последният спад беше облекчен с помощта на производителите на петрол. Между 2014 г. и 2016 г. суровият петрол поевтиня до 26 долара от над 100 долара за барел, но водещите нефтени компании възложиха проучвания на сондажните оператори край бреговете на Бразилия, Мозамбик и в Средиземноморието. Това позволи на дружествата, които се занимават със сондажи, да работят и дори да разкриват нови работни места.

Офшорната индустрия беше финансово по-силна тогава. Тази година обаче водещите производители на петрол свиха разходите с между 30 и 50%, за да запазят парите си и не опънаха предпазната мрежа. Затова и ще оцелеят онези компании от офшорната сондажна индустрия, които рефинансират дълговете и се справят през следващите две години, според представители на индустрията.

Фирмите за офшорни услуги може да се наложи да се откажат от 200 от около 800 съществуващи плаващи платформи, за да се възвърнат към печеливши дейности, коментира Дейвид Картър Шин, ръководител анализи в Bassoe Offshore.

Надеждите за възстановяване в следващите години не са големи. Много производители на петрол се оттеглят от проекти, които изискват цена от 60 долара за барел, за да излязат на печалба. Очакванията им са да минат години преди тази цена да бъде достигната. Chevron, Exxon Mobil, Petronas и Royal Dutch Shell (RDSa.L) приключиха някои сондажни договори в началото на тази година, за да спестят пари.

„Производството, което е с по-високи разходи, в нашата индустрия ще бъде затворено и проектите ще се забавят“, казва Рик Фоулър, главен оперативен директор на американския производител на офшорен нефт LLOG Exploration.

Chevron обяви, че ще ограничи морските дейности до полета, които се свързват със съществуваща инфраструктура, но не и с нови проучвания. Exxon, BP, Total и Shell отказаха коментар или не отговориха на запитванията за коментар за плановете им за сондажи.

Рязкото спиране на проучванията е пагубно за сондажните оператори. Те отписват милиарди долари от стойността на флотите си, а намирането на нови пари ще бъде трудно, според Базил Карампелас, управляващ директор на SierraConstellation Partners, който съветва компаниите за финансово преструктуриране.

Инвеститорите в несъстоятелност оценяват компаниите по 13-седмични или 26-седмични парични потоци при вземане на решения, допълва той. Много от сондажните оператори няма какво да покажат и кредиторите ще трябва да решават как да третират този период.

Много от тези компании бракуват или оттеглят плавателни съдове, защото са стигнали до заключението, че може да минат години преди те да са им необходими отново. Valaris планира да се откаже от 11 платформи и да „замрази“ 9 други.

Seadrill, която изпадна във фалит през 2017 г., въведе модел за споделяне на разходите, който обаче може да се окаже път напред, казаха анализатори. Компанията сформира съвместни предприятия с клиенти, включително Qatar Petroleum spinoff и Sonangol Group, които преживяха последния спад. Те се фокусират върху нефтените находища, които имат дълъг живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още