IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

Бизнесът се противопоставя на предложението, залегнало в проекта за нов Наказателен кодекс

10:05 | 14.01.14 г. 80
Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излиза на дневен ред. Подобни предложения за поправки са заложени в проекта за нов Наказателен кодекс, чието обществено обсъждане тече в момента.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Бизнесът отново се противопоставя на тези предложения за законодателни промени. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила позиция по предложенията за поправки до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, в която посочва, че проектът за нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система.

Организацията настоява също така проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

„Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочват от камарата.

Отделно БСК настоява и осигурените лица да носят отговорност в случаите за неплащане на осигуровки, тъй като вноските са разпределени 60% за работодателя и 40% за работника или служителя.

Законопроектът не дава определение на понятието „работодател“ и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, посочват още от организацията. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване, което означава, че законопроектът би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н., посочва се в позицията на камарата.

Според бизнеса изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, тъй като в много случаи осигуряваните лица получават заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен доход за професията или пък надвишават максималния осигурителен доход.

В законопроекта освен това не се разграничават малките, средните и големите предприятия, което ги поставя в неравностойно положение, посочват от БСК. „Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна“, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

79
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ето, ако не вярваш на мен, виж прогноза на ЕК до къде води голямата мобилизация на държавата - "Без реформи, през 2023 г. стигаме US стандарта от 60-те".http://banks.dir.bg/2014/01/15/news15939422.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Живее под планини от дългове. Ще видим още колко време ще успее да я кара така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
В северозападна Европа държавата е мобилизирана максимално...и виж как живее народа...май всички държави искат да живеят така....Единични случай като теб са изключения...всеки сам си кове съдбата след определени години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Все някое управляващо мнозинство ще успее да мобилизира държавата..."----------------Това на мен ми звучи, че ще дойде ден, в който държавата така яко ще стисне всеки за гушата, че ще му остава възможност само колкото да диша. Едвам, едвам! И ако това е стратегията на държавата, то аз плюя на тази държава и започвам да мисля за стратегия, която я изключва от взаимодействие с мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 12 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 10 години
При вилнеещата престъпност - пак нормалния данъкоплатец бутат към затвора. Не им стигат над 60 % от парите, дето прибират, че още и още искат. Поне за нещо смислено да ги харчеха! Не стига стригането и доенето, ами почнаха живо месо да ръфат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Никой не защитава Лукоил. Обаче кофтито е когато проверките са насочени срещу малките "защото са по-лесни" мишени. И това е факт. И аз се надявам да сгащят някой голям, защото кражбите са очевадни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 5 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Ето още няколко цифри за размисъл свързани с Лукойл....2008 год. - платени данъци - 2 266 -два милиарда и 266 милиона лева, възстановени данъци - 934 милиона... разлика 1 332 - един милиард и 332 милиона все пак останали в бюджета...2012 год. - платени данъци - 413 милиона---възстановени данъци - 1 048 - един милиард и 48 милиона лева - разлика 635 милиона която Лукойл е изтеглил от бюджета...значи е "откраднал" от бюджета 635 милиона....Такива ми ти работи с данъците само на Лукойл...било то косвени или преки....Данните са взети от ГФО-ти на Лукойл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Държавата в момента нехае мнооого...пример...не си е събрала около 2 милиарда лева от глоби... Ако успее да "оптимизира" трансферното ценообразуване...и *** ДДС фактури който намаляват ДДС за внасяне...и увеличават разходите на фирмите.....тогава ще има пари за всичко...-----И отново става така, че за едни неща мислим еднакво, а за други се разминаваме. В случая си много прав и ако някой го оспорва, значи е ***. Но има разлика в това "да има пари" и в това за СПРАВЕДЛИВО разпределяне на ресурса е огромна. Защото парите изчезват дори преди да се стигне за разпределянето! А за самото разпределяне - абсолютно нормално човешко съглашение е всеки да получава пропорционално на това, което е внесъл - което при нас не е така! Ако се осигурявам на 2000 лв няма да се грижат за мен по различен начин като отида в болницата сравнение с тези, които са се осигурявали на 360 нали? Нито касата ще покрие повече разходи нито нищо. Всички минаваме по една пътека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
"пич" - твоето мнение е извън реалността.... Държавата в момента нехае мнооого...пример...не си е събрала около 2 милиарда лева от глоби... Ако успее да "оптимизира" трансферното ценообразуване...и *** ДДС фактури който намаляват ДДС за внасяне...и увеличават разходите на фирмите.....тогава ще има пари за всичко...вервай ми...Все някое управляващо мнозинство ще успее да мобилизира държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Добро младежко, революционно увлечение и желание за справедливост.Но...малко встрани от реалния живот и прагматизма.Една проста аритметика/по повод 61/, Един субект, примерно, е с приходи 10млрд, а друг с 10 хил. И двамата крият/според както е общоизвестно/. Но единия открива ежегодно нови обекти и "инвестира", пък другия бави вноските по кредит /някакъв/. ...Та това е само една от многото гледни точки. Сигурно ще се сетиш и за други. "Честен" бизнес и "свободен" пазар са красиви понятия по нашите географски ширини. Та дори и ония на север, които бяха "построили" социализма, бързо ги приучаваме на "тънкостите в занаята" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още