Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргиле в заведенията

Вредите за здравето са по-големи спрямо цигарите, твърдят вносителите

Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргиле в заведенията

Снимка: Pixabay.jpg

Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргиле в закрити обществени помещения. Промените в Закона за здравето, предложени от депутати от НФСБ, бяха одобрени единодушно с 87 гласа "за". Депутатите гласуваха максимален срок от 28 дни за предложения между първо и второ четене, предаде БТА.

Със проекта се променя и Законът за закрила на детето, като се забранява предлагането и продажбата на наргиле на деца. 

Още по темата

Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените за разпалване сместа засилват вредите за здравето, посочват вносителите. Те отбелязват, че вредите за здравето са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите.

Пушенето на една цигара трае между 5 и 10 минути, докато пушенето на едно наргиле като ритуал трае между 20 и 50 минути, т.е. може да се предположи, че за един сеанс пушачът на наргиле вдишва толкова дим, колкото при изпушването на 10 или повече цигари, посочи Борис Ячев ("Обединени патриоти") от името на вносителите. Той отбеляза, че ароматните смеси за наргиле съдържат или тютюн, или сушени плодове, които се обработват с химически вещества с цел приятен вкус и мирис.

"За съжаление, широко разпространено е общественото мнение, че пушенето на наргиле е далеч по-безопасно от пушенето на цигари. С разрешение на родителите дори ученици от 4-ти, 5-ти, 6-ти клас организират рождени дни в наргиле барове", коментира Ячев. По данни на МВР не са редки случаите в смеските, които се ползват за пушене на наргиле, да бъдат добавяни и наркотични вещества, аргументира промените той.

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено през 2013-2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място – по пушене веднъж седмично от 15-годишните, съобщиха от НФСБ.

 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
А ел. цигари?

Още от Начало
САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване на споровете в Средиземноморието