IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян продължава със заплахите към Гуам

Севернокорейски генерал се подиграва на Доналд Тръмп, докато Южна Корея заплаши с тежка реакция в случай на агресия

09:59 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Южнокорейски войник на пост до границата със Северна Корея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Южнокорейски войник на пост до границата със Северна Корея. Снимка: Ройтерс

Северна Корея продължава да крои планове за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам и обяви, че може да ги осъществи до средата на този месец. Планът ще бъде представен в средата на август на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи, предаде Ройтерс.

В съобщението се цитира генерал Ким Рак-кьом, командващ стратегическите ракетни сили на севернокорейската армия, който твърди, че севернокорейските ракети със среден обсег "Хвасон-12" ще прелетят над Япония, ще изминат общо 3356,7 километра за 1065 секунди и ще паднат в морето на 30-40 километра от остров Гуам.

Гуам е ключов аванпост на Съединените щати в Азиатско-тихоокеанския регион, като на този отдалечен остров с площ от 550 кв. км живеят 162 хил. души и са базирани около 6 хил. американски военнослужещи. САЩ имат на острова военновъздушна база, която може да приема тежки бомбардировачи като Б-52 и Б-2. От там редовно се изпращат бомбардировачи за полети над корейския полуостров. 

„Гуам трябва да попадне под исторически огън“, казва още Ким, а с военната акция Пхенян реагирал на действията на САЩ в региона.

Същевременно генералът се подигра открито и с американския президент Доналд Тръмп, когото нарече "лишен от разум" човек, с когото "нормален диалог не е възможен". Тръмп "разбира само от сила", подчерта още той.

Припомняме, че по време на игра на голф във вторник президентът на САЩ обеща на затворената комунистическа страна „огън и ярост", ако тя не промени своя войнствен курс и извърши агресия. В първата си реакция вчера КНДР даде да се разбере, че проучва внимателно план за нанасяне на ракетни удари по Гуам. През деня Тръмп продължи вербалната ескалация, като похвали американската ядрена мощ.

Междувременно и южнокорейската армия предупреди Севера с твърда реакция в случай на обстрел над териториалните ѝ води. Американските и южнокорейските войски били напълно готови да отговорят на каквато и да е провокация от страна на Северна Корея и „ще реагират строго и силно", заяви говорител на Генералния щаб. В четвъртък сутринта (българско време) ще се проведе и извънредна среща на Съвета по националната сигурност на Южна Корея.

Според информация от New York Times Тръмп не е координирал своите изказвания за „огъня и яростта“ със своя щаб. Президентът е отговорил спонтанно на въпрос на репортер, съобщава вестникът, позовавайки се на изявления на консултант на Тръмп. Президентът е имал преди всичко желанието да изпрати „силен сигнал".

Изказването на Тръмп пък е било предшествано от публикуването на японски военен доклад, според който Северна Корея е постигнала значителни успехи в разработването на своята програма за ядрени оръжия. Според Токио комунистическата страна вече разполагала с ядрени глави, които могат да бъдат монтирани на ракети и изстрелвани.  

Всичко по темата следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още