IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: В САЩ се случва голяма многопластова криза

Според Христо Анастасов неизлизането от кризата през 2008 г. в комбинация с проблемите от последните 40 години води до сегашната ситуация

21:49 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Политолог: В САЩ се случва голяма многопластова криза

Предизвикателствата през следващия президент на САЩ са огромни. Единството на нацията е залогът за следващия президент на САЩ. Той ще трябва да обедини нацията отново. Това мнение изрази политологът Христо Анастасов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Анастасов е на мнението, че всяка враждебна сила спрямо САЩ – Русия и Китай, иска слаб президент и нов ред.

"В Америка се случва голяма многопластова криза. За нея това може да се окаже най-голямата криза от Голямата депресия насам", коментира той.

Според политолога неизлизането от кризата през 2008 г. в комбинация с проблемите от последните 40 години води до сегашната ситуация. Той очерта няколко аспекта на статуквото в Америка – сред тях е сриването на стандарта на част от средната класа през 2008 г., което поражда няколко "врящи гърнета".

На тази база по думите на Анастасов има двама поредни президенти, единият от които "идва за бомбастична промяна на обществото" – Барак Обама,  а за Доналд Тръмп гостът каза, че е дошъл със заявка за пълно "прибиране" на Америка и преобръщане на цялостното общество.

"Вместо това: първият създаде чувство за неудовлетвореност в голяма част от обществото. Вторият е напът да раздели обществото на две непримирими една към друга части. Разграничителните линии са социалното положение и образованието", каза той.

Според политолога "гангрената" в американското обществото е концепцията от времето на Роналд Рейгън, че "хората, оставени сами на себе си, са достатъчно отговорни сами да се издърпат и държавата е тук само за да ги пази физически".

"От друга страна, стои расовият проблем, както и провалът на интеграцията на гетата, бялата работническа класа и декласираната средна", допълни той.

"В Европа не виждаме политически срив, какъвто виждаме в Америка", заяви Анастасов.

Анастасов е убеден, че трагичното справяне с кризата ще бъде във вреда на Тръмп и безработицата от над 10% ще е основен аргумент на демократите.

Гостът взе отношение и по повод някои актуални теми в Европа и очерта два основни акцента в своя анализ - кризата в Източното Средиземноморие и тази в Беларус.

"Реален военен конфликт между Турция и Гърция е "на косъм" да се случи", каза още той.

Повече четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още