Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Половината от работещите в IT сектора искат да напуснат България

2700 лв. e средната заплата в бранша, но се наблюдава остра липса на кадри, твърдят от КНСБ

Половината от работещите в IT сектора искат да напуснат България

Снимка: Pixabay

Над половината от заетите в IT сектора искат да напуснат България. През последните 10 години заетостта в бранша достигна 70 000 души, а средната заплата е 2700 лв., но въпреки това се усеща остра липса на кадри. Това става ясно от пресконференция на КНСБ, която се проведе днес.

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време (повече от осем часа на ден) са сред основните проблеми пред работещите в сферата на информационните технологии, предаде БТА, като се позовава на проучване на КНСБ.

Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според председателя на Националния браншов съюз (НБС) "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места. 

Още по темата

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се промени образованието на най-малките, смята Билюков.

Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Близо 33% от участвалите в изследването посочват, че съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в „open spase” пространства. В края на работния ден около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени именно заради този вид работна обстановка.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7% споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто. 

Тъй като договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността, от КНСБ предлагат да се разработи пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора. Целта е да се намали стресът и напрежението на работното място и това да бъде регламентирано в колективен трудов договор. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
15
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
Смешници. 2700 заплата, 1400 евро - като на продавач в магазин из Европа...
1
 
6
 
9
преди 2 години
"Open space" пространства....
1
 
15
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
КНСБ и софтуерната индустрия имат толкова общо, колкото индианецът с пишещата машина. Докопали се профсъюздо софтуерната индустрия, това ще бъде краят
0
 
9
 
7
MvnJ до: julian12
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не е въпроса кой колко взима а внушенията, които цели да остави статията.
Много добре знаеш, че под споменатите 70 хил ИТ специалисти се има предвид софтуерни такива, където е дефицита на кадри. В момента всяка *** завършила "академията" на Наков започва с повече от тези 2700лв. Не казвам, че ги заслужава но е факт.
Ясно ти е, че заплатите са такива не защото работодателите са много щедри а защото се въртят едни големи пари и продукта се реализира на чужди пазари за много пари, т.е. няма как админи и др. които също се водят IT специалисти да взимат толкова. В която и държава да отидат в процентно изражение труда им ще е пак по-ниско платен. След 10 години нещата няма да стоят по този начин, тогава ще има други "модерни" професии и да си програмист няма да е толкова атрактивно.
0
 
6
 
6
julian12 до: coder
преди 2 години
Няма профилна снимка
И аз така си казах. Искам да обиколя да видя свят и после се прибирам. И от няколко години не мога да се вредя за самолетни билети...

@Mvnj
Пич, твоят заплата може да е по-висока, но има други "IT специалисти" които не са толкова кадърни и са ниско образование и те не вземат и 2700. В това число влизат поддръжка на сървъри, инсталатори и конфигуратори, бизнес аналист, настройки на мрежи...

Още от Начало
Лицата на деня