Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Последното предложение в Брюксел: 390 млрд. евро в безвъзмездни средства и 360 млрд. евро в заеми

За него съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Последното предложение в Брюксел: 390 млрд. евро в безвъзмездни средства и 360 млрд. евро в заеми

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи пред европейските лидери т.нар „преговорна кутия“. Новото предложение е общият размер на плана за възстановяване да остане 750 млрд. евро, като от тях 390 млрд. евро бъдат за безвъзмездни средства, а 360 млрд. евро - за заеми.

В сумите по отделни програми най-много са парите по механизма за възстановяване и устойчивост - 672,5 млрд. евро. Сериозно орязване се предлага за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро.

В рамките на 7-годишния бюджет за България са предвидени до 28,5 млрд. евро съфинансиране за извеждане от експлоатация на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй“, предава БНР.

Към текста за върховенството за закона е добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. Това се тълкува като отстъпка пред Унгария и Полша.

Увеличават се и отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

Към текста за върховенството за закона е добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. Това се тълкува като отстъпка пред Унгария и Полша. 

Държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС заседават за четвърти ден в опит за намиране на компромис по въпроса за общия размер на съвместния фонд за възстановяване. Представителите на държавите изразяват различни виждания относно съотношението безвъзмездни средства/заеми, обвързването на европейските средства с върховенството на закона, механизма за тяхното управление, отстъпките за най-големите нетни вносители в европейския бюджет.

По плана има две ясно изразени тенденции - тази на пестеливата четворка в лицето на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, подкрепяни и от Финландия, обявяващи се за превес на заемите. Втората гледна точка е на Франция, Германия, Италия и Испания, които пък искат грантовете да са повече.

Още по темата

Предишното предложение, за което съобщи португалският премиер Антониу Кошта, е общ размер на фонда от 700 млрд. евро, от които 390 млрд. евро в безвъзмездни средства и 310 млрд.евро в заеми, информира БНР. 

От снощи ясно се забелязва изостряне на отношенията между френския президент Еманюел Макрон и австрийският канцлер Себастиян Курц. 

„Все още нищо не е постигнато, затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред“, заяви Макрон.

Макрон обаче подчерта, че ще продължи да се бори за своята позиция, която е в полза на превеса на безвъзмездните средства. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че снощи лидерите са изработили рамката за евентуално споразумение и също изрази надежда за намиране на компромис.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се опитва да помогне за сближаването на позициите. И изрази разочарование, че епидемиологичната обстановка не се обсъжда на заседанието.


 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Питай Путето що е без маска.
Или не е удобно?
4
 
5
 
1
преди 2 месеца
тия що са без маски бе ... да не е отменен вече идиотен"вируса" ... ?!

Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември