Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Потребителските разходи в САЩ се връщат към растежа

Увеличението на разходите отразява новия тласък след забавянето по-рано през тази година

Потребителските разходи в САЩ се връщат към растежа

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ отново отбелязаха ръст през март на фона на продължаващо увеличение на доходите в страната – знак за възможно по-добро представяне на икономиката тази година, съобщава Wall Street Journal.

Разходите за лично потребление са отбелязали сезонно коригиран ръст от 0,4% през март в сравнение с февруари, посочиха от американското Министерство на търговията. Данните съвпадат с прогнозите на икономисти, обобщени от вестника.

Ръстът на разходите отразява новия тласък след забавянето по-рано тази година – 0,2% през януари и без промяна през февруари. Умереното харчене в началото на годината се дължи на силен празничен сезон и тласкани от ураганите покупки през четвъртото тримесечие.

Още по темата

По-високите възнаграждения също помагат за увеличаването на разходите през март.

В същото време личният доход, който представлява доходът на американците от заплати и инвестиции преди облагането с данъци, е нараснал с 0,3% този месец. Това е с 0,1 пр. п по-малко от прогнозите на анализатори за Wall Street Journal. Разполагаемият личен доход, който включва и данъците, също нараства с 0,3% през третия месец от годината.

На фона на засилените разходи потребителите са спестявали по-малко. Процентът на лични спестявания през март е 3,1% в сравнение с 3,3% през февруари.

Индексът на цените за разходите за лично потребление – предпочитаната мярка на Федералния резерв за измерване на инфлацията, нараства с 2% на годишна база, но остава без промяна от февруари. С изключение на волатилните хранителни стоки и разходи за енергия цените нарастват с 0,2% през март в съответствие с икономическите прогнози.

Основната инфлация нараства с 1,9% през миналия месец спрямо същия период на миналата година.

Фед иска да постигне инфлация от 2% на годишна база, увеличавайки краткосрочните лихвени проценти, за да предпази икономиката от прегряване. По-силният ръст на основните цени може да окуражи Федералния резерв в решението му да увеличи по-агресивно лихвените проценти в опит да запази инфлацията в норма.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Лицата на деня