IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира Конституционния съд по три въпроса в предстоящия референдум

Само Велико народно събрание може да променя държавното устройство, смята Росен Плевнелиев

15:20 | 27.05.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът сезира Конституционния съд по три въпроса в предстоящия референдум

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията. Само Велико народно събрание може да променя  държавното устройство, пише в позицията на Плевнелиев.

Трите въпроса, които президентът атакува, са за дистанционното електронно гласуване, за намаляването на броя на депутатите на 120 и дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните полицейски управления да се избират с мажоритарно, информира прессекретариатът на държавния глава.

Припомняме, че шест въпроса за референдум бяха внесени от шоумена Слави Трифонов, който събра необходимата подкрепа като брой подписи. 



Конституцията предвижда, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено (пряка демокрация) и чрез органите, предвидени в Конституцията (представителна демокрация). Тези форми взаимно се допълват, се казва в позицията на Плевнелиев.

Той уточнява, че винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите.

„Принципът за суверенитета на народа позволява на последния да взема решения единствено съобразно закона“, допълва Плевнелиев в позицията си.

Той допълва, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани от Велико народно събрание. Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Плевнелиев смята, че изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода е огромен дефицит в демократичното развитие на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

23
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
ПлевнАлиев е фактор. Не се бъзикайте с него. Страхотен строевак преди всичко.Кръъъгом!!! - ей тази команда най я умее.Само той може да посреща в 21 век гости от Чехословакия.Само той може да знае географията така като никой друг.Само той може да се излага така, че народът му да умира от срам.Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.Срам за нацията е помака, и комсомолски секретар, пълзящ в краката на мъжа на американския посланик. Нищожество!!!другаря Офшорко Кипърлиев...Срам за Нацията е помака, и комсомолски секретар пълзящ в краката на мъжа на американския посланик. Нищожество!!!Човечето с лице и обноски на келнер най-послe си отива. От мен ура - вместо сбогом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Т.нар. президент *** явно вече играе против интересите на българското общество! Защо му беше да сезира КС за въпроси, които ще бъдат от полза за българското общество! Или така го съветва някой, но КОЙ - Бойко или Прокопиев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 7
kalendar
преди 7 години
в звездичките-пoмак(което не е обида, а етнос), пeдал. Което пак не е обида, а сексуална ориентация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
И ***-за разлика от теб(и от на помака Плевнелиев) на мен ми се е случвало да прочитам Конституцията. Например-чл. 1 (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.Сиреч-изпадаш в казус дали не може да се промени броя на депутатите чрез директен референдум. Сигурен съм, че КС няма да го допусне, най-малко щото 1/3 от тях са назначени от *** ***. Обаче КС има практика да променя минали решения, та не се знае следващият президент(дано той не ползва платени боклучета като теб) дали няма да назначи някой по-читав..от например бившият глав. прокурор Велчев(назначен от помака...може би за заслуги)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 9
kalendar
преди 7 години
"уважаемиат ни президент"?!?!?! Ти за оня *** Плевнята ли говориш? Помака, дето даже жена си не може да управлява? Дето тя му се присмиваше във туитър? Ако питаш мен и децата му не са от него. Щото тоя си блъска на ***. Хубаво да си плаща на такива *** на *** като теб, щото иначе съвсем ще се спихне измислената му подкрепа. С машинации го сложиха за президент, с машинации го поддържат. При 120 депутата ще се събира по-лесно кворум, тъпчо...Щото кворума ще зависи от по-малко хора. Това даже пред чобаните на село няма да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
XYU за такива като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 7 години
я...платено ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Съгласен съм!Нека само да не го бъркаме това за кеото говориш с демокрацията.То няма нищо общо с демокрация и като такова е редно да не се лъжем в очите.Властта е с по-силния, а от тук - пътищата водят към война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Членът на БКП росен плевнелив се е загрижил за законността в страната. Е това няма как да буди друго освен голям смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
През он***зи работа ми е за Плевнелив, но простотият@ ти наистина е дрзнеща! Не се дръж като амеба, опитай поне да си на ниво зелена *** или чехълче. Знам че ще ти е трудно, но положи усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още