IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за 100 млрд. евро по Плана "Юнкер" вече са в ход

Финансиране по Плана са получили 64 проекта от 26 държави в ЕС, но няма нито един от България

15:42 | 20.05.16 г. 7
<p>
	Снимка:<em> ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

По-малко от година от създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции - финансовия механизъм на Плана "Юнкер“, вече са одобрени 64 проекта на стойност 100 млрд. евро.

Това съобщават от Европейската комисия, позовавайки се на съобщение на партньора в този проект – Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

На 19 май банката е одобрила още 8 проекта на стойност 9,3 млрд. евро и така е изпълнена първата психологическа цел – 1/3 от средствата по плана вече са активирани.

По Плана "Юнкер" трябва да бъдат „впрегнати“ 315 млрд. евро в различни проекти, целящи съживяването на европейската икономика. Идеята да да бъде осигурено финансиране в размер на 21 млрд. евро, които от своя страна ще привлекат допълнителни инвестиции от частния сектор.

Практиката на ЕК и ЕИБ показва, че срещу всяко инвестирано от Брюксел евро може да се очакват допълнителни 15 евро частни инвестиции.

Ключови сектори по Плана са проучване и развитие, енергийна ефективност, инфраструктура и нови технологии. При лансирането на идеята за инвестиционния план беше посочено, че в ЕС има достатъчна ликвидност, но не и желание за инвестиции, заради липсата на доверие и сигурност.

На този етап финансиране по плана са получили проекти от 26 държави в ЕС. Сред тях няма нито един от България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
А можеше да финансират опрощаване на Гръцкия дълг - точно щяха да стигнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Диии б***х тиа проекти, по над милиард за парче. То бива крадене, то може ама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
абе раздават "едни пари" обаче наще получили един масур ... те тва е ... :)) Какви проекти какви глюпости, кой могъл да изклинчи изклинчил кой нье до гърло и тва е. А най-тъжното е, че в Съюза на Еврогейсските Комунистически Републики, бройката е 28 батко а са получили 26 парата ..... начи пак ме навежда мисълта, че Румъско и Българско само Американски щитове са получили, но заслуга за тва ньет :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
....... но няма нито един от България----------------------------------------------------------еми sorry нека наще бунаци още им се кланят на Европуделите и на Сашш за усмивка по радиото и побупване с кожена палка изодзад .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Стратегиите за света са топла вода от слънцето като Дания - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085и съм обяснил от къде да се вземат парите - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още