IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за отбрана на Китай ще нараснат с най-бавния си темп от три десетилетия

Въпреки че бюджетът за отбрана е увеличен само с 6,6% на годишна база, неговият ръст вероятно ще надхвърли няколкократно този на китайския БВП, смята анализатор

21:19 | 22.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Разходите за отбрана на Китай през тази година ще нараснат с най-бавния си темп за три десетилетия, с 6,6% спрямо 2019 г., тъй като страната съсредоточава усилията си за борба с пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Определените от Пекин годишни средства за отбрана в размер на 1,268 трлн. юана (178,16 млрд. долара) в националния бюджет, публикуван в петък (22 май), се разглежда като барометър за това колко агресивно страната ще увеличи своята военна мощ.

Китайската икономика се сви с 6,8% през първото тримесечие на 2020 г. на годишна база, тъй като пандемията от коронавирус наруши производството, търговията и изпрати милиони работници по своите домове. 

Най-силната икономика в Азия за първи път пропусна да постави цел за своя годишен брутен вътрешен продукт (БВП) за 2020 г. и обеща допълнителна държавна подкрепа за икономиката в работния доклад на премиера Ли Къцян, който откри годишната сесия на Конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП).

Въпреки това премиерът обеща, че положението на китайските военни сили, най-многобройните в света, няма да бъде влошено.

„Ще задълбочим реформите в националната отбрана и военните сили, ще увеличим нашия логистичен капацитет и ще насърчим иновативното развитие на науката и технологиите, свързани с отбраната“, заяви Къцян пред 3000 китайски политици в Голямата зала на народа в Пекин.

Той изтъкна, че ще бъде подобрена системата за мобилизиране на националната отбрана и ще се гарантира, че единството между военните и правителството, както и между военните и гражданите, остава стабилно.

Въпреки избухването на коронавируса, въоръжените сили на Китай и САЩ продължават активни действия в спорния регион на Южнокитайско море и Тайван.

Китай също се сблъсква с нови вълнения в Хонконг в отговор на плановете на Пекин да наложи законодателството за национална сигурност на специалния административен район.

Според Бейтс Джил, професор в австралийския университет „Макуори“, слабият ръст на бюджета за отбрана отразява по-строгия бюджетен климат в Китай.

„Ръст от 6,6% не е незначителен и е може би в шъти по-голям от очаквания ръст на БВП за следващата година“, изтъква Джил.

Китайските военни сили са изправени пред предизвикателство при набирането, обучението и задържането на по-добре образовани и технологично адекватни войници, които да действат в по-сложното и високотехнологично бъдеще, добавя професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още