IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ не успя да задържи оптимизма на европейските борси

Междувременно пандемията от коронавирус продължава да тежи на настроенията, тъй като САЩ отчитат нарастващ брой нови случаи на заразата

19:43 | 16.07.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Peter Juelich/Bloomberg</p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Eвропейските борси завършиха сесията в четвъртък на червена територия, като не успяха да получат тласък нито от китайските данни, показващи възход на икономиката, нито от последното заседание на ЕЦБ, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 0,47% до 372,13 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,67% и достигна ниво от 6250,69 пункта. Френският CAC 40 намаля с 0,46% до ниво от 5085,28 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,43% до 12 874,97 пункта.

Европейската централна банка реши в четвъртък да запази лихвените си проценти и програмата пандемични покупки на облигации непроменени. Въпреки това управителят на институцията Кристин Лагард потвърди, че ситуацията остава доста несигурна и ЕЦБ е готова да приеме промени в инструментите си, ако това е необходимо.

Международните инвеститори започнаха сесията,  разглеждайки последните данни от Китай, които разкриха, че БВП на страната е нараснал с 3,2% през второто тримесечие на тази година в сравнение с миналата година. Това надмина очакванията на анализаторите за 2,5-процентов ръст.

Междувременно пандемията от коронавирус продължава да тежи на настроенията, тъй като САЩ отчитат нарастващ брой нови случаи на заразата. Съветникът по въпросите на здравеопазването на Белия дом д-р Антъни Фаучи се противопостави на усилията на администрацията на Тръмп да го дискредитира, наричайки кампанията „странна“ и заяви, че няма да се оттегли.

Фаучи прогнозира в сряда, че САЩ ще изпълни целта си за коронавирусна ваксина до края на годината, като каза в интервю за Ройтерс, че се чувства „уверен в прогнозирания график“.

Акциите на шведската компания Orphan Biovitrum поевтиняха с 8% след публикуването на резултатите й от второто тримесечие.

Книжата на Sartorius Stedim, подгрупа на германската фармацевтична фирма Sartorius, поскъпнаха с 10%, след като компанията повиши прогнозата за целогодишната си печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още