IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С политиката срещу Хонконг и загърбването на целта за БВП Китай показва колебание

Ако страната не успее да постигне своята 10-годишна цел за удвояване на икономиката си, имиджът на Китай като бъдещ двигател на световната икономика ще се пропука

20:33 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Премиерът Ли Къцян разкри на годишната сесия на Конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП), че правителството няма да си поставя цел за икономически растеж за тази година.

Обявяването на целта за брутния вътрешен продукт (БВП) е един от акцентите на годишната сесия на партията, китайския парламент, която обикновено започва в началото на март. Но 2020-та не е нормална година и решението на Пекин да не обявява цел за БВП отразява несигурността на китайското ръководство относно предстоящите дни, пише Nikkei Asia Review.

Пандемията от коронавирус, която се разпространи от Китай в целия свят, наистина нанесе сериозни щети върху глобалната икономика и търговия.

Ли Къцян изложи постиженията на Китай в борбата с инфекциозната болест. Но той засегна и недостатъците в реакциите на страната.

От икономическа гледна точка е разбираемо, че Пекин се придържа към прагматичната цел първо да преодолее текущото забавяне на икономиката. 

Китай се е опарвал в миналото, когато си е поставял нереални цели. В годините на социалистическата планова икономика страната винаги си е поставяла високи цели, независимо от реалността.

Изглежда невъзможно страната да постигне своята 10-годишна цел за удвояване на БВП през тази година. А това застрашава имиджа на Китай като бъдещ двигател на световната икономика, което представлява голямо предизвикателство за държавния лидер Си Дзинпин и неговия екип.

Китайската икономика се сви с 6,8% през за периода януари-март спрямо година по-рано. Икономическата активност се възстановява постепенно от април насам, след като заразата беше овладяна в рамките на страната. Но мерките, предназначени да ограничат вируса, остават в сила, затруднявайки индустриалното производство и потреблението.

Усилията на Китай за възраждане на икономиката включват държавни разходи, намаляване на данъците, гъвкава парична политика и подкрепа за новите индустрии. На властите в отделните провинции ще бъде разрешено да издават повече инфраструктурни облигации, тъй като засега Пекин затваря си затваря за нарастващите фискален дефицит и дълг.

За първи път от 13 години ще бъдат издадени 1 трлн. юана (140 млрд. долара) специални облигации - дълг, който не се отчита към фискалния дефицит.

Заетостта също е пострадала. На фона на над 8,7-те милиона студенти, завършили колеж тази година, които ще се присъединят към работната сила това лято, Китай спешно трябва да стабилизира отношенията и търговските си връзки със САЩ, за да създаде работни места. В своята реч Ли Къцян подчерта, че Пекин остава ангажиран с търговската сделка от първа фаза, подписана с Вашингтон през януари. Много анализатори и пазарни експерти внимателно следят това обещание, тъй като то неминуемо повлияе на световната икономика.

Междувременно Китай заяви, че ще увеличи разходите за отбрана с 6,6% през 2020 г. Въпреки че това е по-малък ръст в сравнение със 7,5-те процента от 2019 г., Пекин все пак повишава общата сума до рекордно високите 1,27 трлн. юана.

Пекин също обяви планове за ново законодателство в областта на националната сигурност, което ще забрани актовете на сецесия, държавна измяна и чужда намеса в Хонконг, в отговор на протестните демонстрации, започнали в специалния административен район миналата година. Предложението, което изненада света, рискува да предизвика ново напрежение в града и да навреди на неговата свободна пазарна икономика, като в същото време доведе до нова ескалация в отношенията с Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още