Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Сан Франциско и Пекин привличат най-много рисков капитал

Инвестициите в софтуерни компании са основната причина за бързия ръст на влаганите средства от фондове за рисков капитал през последните десет години

Сан Франциско и Пекин привличат най-много рисков капитал

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Сан Франциско е привлякъл най-голям обем от инвестиции от фондове за рисков капитал през 2019 г. с 27,8 млрд. долара. Това е ръст със 7% на годишна основа, сочат данни на компанията Workthere, специализирана в гъвкави офис пространства.

Пекин е на второ място с 23,5 млрд. долара, следван от Ню Йорк и Шанхай със съответно 14,9 млрд. долара и 8,9 млрд. долара. Лондон е на пето място с 8,3 млрд. долара. Най-голям годишен ръст на инвестициите от фондове за рисков капитал са регистрирали Мексико сити и индийският град Гургаон, които заемат съответно 7-о и 11-о място в общото подреждане, пише онлайн изданието Property Magazine International.

Глобалният пазар на рисков капитал е нараснал четири пъти през последните десет години, въпреки че миналата година обемите са намалели с 9% на годишна основа до 274 млрд. долара. 2018 г. обаче е била рекордна за инвестициите на фондове за рисков капитал.

„Въпреки че миналата година в света беше регистриран спад на обема инвестиции на фондове за рисков капитал, Европа и САЩ продължават да процъфтяват с ръст от съответно 33% и 8%. Освен това миналата година наблюдаваме и ръст на средния размер на сделките на фондовете за рисков капитал до 8,4 млн. долара. Това е с 81% над средното равнище през последните десет години“, коментира Кал Лий, глобален ръководител на Workthere.

Още по темата
„Инвестициите на фондове за рисков капитал, особено в по-малки компании и стартъпи, които често използват гъвкави офис пространства като отправна точка за бизнеса си, обикновено е основна част от общия растеж, която засяга както броя служители, така и растежа. Нашето изследване обаче показва, че стартъпите в късна фаза на развитие са привлекли по-голям дял от финансирането през 2019 г., отколкото компаниите в начален етап на развитието си. Това показва, че инвеститорите се стремят да вложат парите си в по-установени компании“, отбелязва Лий.

От гледна точка на двигателите на сектора инвестициите в софтуер са основната причина за бързия ръст на рисковия капитал през последното десетилетие. Финансирането на софтуерни компании от фондове за рисков капитал е нараснало осем пъти през този период и сега съставлява 35% от общия инвестиран рисков капитал спрямо 20% през 2010 г.

Фармацевтичните и биотехнологичните компании сега привличат по-малък дял от инвестициите на фондовете за рисков капитал, като той се е свил от 12% през 2010 г. на 9% през 2019 г. Инвеститорите отвръщат поглед от енергетиката, което води до спад на влаганите средства в енергийно оборудване, метали и минно дело през последните десет години. В същото време секторът на комуналните услуги е записал минимално повишение.

По отношение на рисковия капитал в недвижимите имоти данните на Workthere сочат, че средната цена на месец за бюро в гъвкав офис, където стартиращите компании обикновено започват жизнения си цикъл, варира значително в различните градове в класацията.

Най-висока е цената за бюро в Сан Франциско – 1050 долара за бюро в частен офис в рамките на гъвкаво работно пространство. На второ място е Бостън с 970 долара, а в Лондон средната цена достига 815 долара. Сингапур, Сан Диего и китайските градове Шънджън и Ханджоу са на обратния полюс в ценовата скала със средна месечна цена на бюро от съответно 535, 490,375 и 300 долара.

„Глобалната сцена за рисков капитал продължава да привлича голям обем от инвестиции, така че пазарът на гъвкави офиси се възползва от тази тенденция. В бастиони на рисковия капитал като Сан Франциско, Бостън и Лондон, които попадат в топ десет на градовете с най-висок обем от рискови инвестиции, средната цена на бюро е значително по-висока от средното равнище в света, а това показва, че съществува връзка между рисковите инвестиции и търсенето на гъвкави офиси“, коментира глобалният анализатор Джесика Алдерсън. „Ще бъде интересно да наблюдаваме как се променя тази тенденция през идните пет до десет години, тъй като пазарът на гъвкави офиси привлича все по-разнообразни компании, вариращи от стартъпи до корпорации“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Bundesbank: Германската инфлация ще е положителна през януари