IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шивачи мигранти "съшиват" новия си живот в Италия

В "Шивашки кооператив" има пет мигранти, предимно от Западна Африка, които правят дрехи по поръчка на клиенти

08:33 | 27.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мигрант от Пакистан шие чанти в неправителствена организация в Берлин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мигрант от Пакистан шие чанти в неправителствена организация в Берлин. Снимка: Архив Ройтерс

Американка, която прави костюми и живее в Рим, създаде шивашки кооператив, а в него шивачите са мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Това е пример за инициативите, които започнаха да се появяват в Италия и които целят да помогнат на новопристигналите да се адаптират и да изкарват прехраната си, докато чакат решение по молбите си за убежище.

35-годишната Лидия Уид казва, че се е вдъхновила да открие "Шивашкия кооператив", докато била доброволец в център за бежанци, където срещнала много хора, работили като шивачи в родината си.

Силно я е мотивирало желанието да развенчае некоректните възгледи за бежанците в Европа, като помага на квалифицираните бежанци да си намерят работа и да влязат в диалог с местните жители.

Преди да се премести в Рим, Уит е работила десетилетие като костюмограф за балета на Ню Йорк и бродуейски продукции.

В "Шивашкия кооператив" в момента има пет мигранти, предимно от Западна Африка, които правят дрехи по поръчка на клиенти. Те използват главно цветни платове и създават дрехи според изискванията на клиентите си. Цените са между 45 и 120 евро (51-137 долара).

Подобни шивашки инициативи за мигранти се появиха през последните години, като например във Флоренция Crune Lab или марката за дрехи Waxmore, която миналата година започна кампания за финансирането на обучителен курс за четирима търсещи убежище шивачи.

Лидия Уид иска да покаже, че мигрантите пристигат в Европа "с дарби и таланти, които са готови да използват".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още