Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Ще помогне ли ниската задлъжнялост на България в ситуацията с пандемията

Еврооблигациите, които са нашият сравнително най-ликвиден инструмент, почти не се засегнати от кризата, посочи финансовият експерт Емил Аспарухов

гледано: 5277   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Сега се берат плодовете на това, че България имаше ниско ниво на държавен външен дълг. В трудни моменти като сегашния това се оказва плюс, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият експерт Емил Аспарухов.

"Лимитът на държавния дълг от 10 млрд. лв. не е твърде висок, защото виждаме какви агресивни мерки се взимат в най-развитите икономики по смета, начело със САЩ... Този таван е просто опция", коментира той.

Още по темата

Аспарухов допълни, че еврооблигациите, които са нашият сравнително най-ликвиден инструмент, почти не се засегнати от кризата.

Анализаторът смята, че българският дълг ще бъде издаден на сравнително ниска доходност, което е изгодно за емитента, в случая държавата.

По тази тема той подчерта, че въпросната емисия не е във връзка с кризата, а е част от планираните количества от Министерството на финансите. Според него няма нищо нестандартно в нея и ще мине нормално, без резки спадове в цената на аукциона.

"В банковата и вътрешната ни финансова система ликвидността дори преди проблемите с коонавируса беше висока, така че не съм поддръжник на хората, които очакват драстичен спад в цените на българския дълг", смята финансовият анализатор.

Емил Аспарухов е на мнение, че както външният, така и вътрешният дълг се управляват консервативно, последователно и разумно от доста години.

Каква като матуритет и насоченост трябва да бъде структурата на бъдещия дълг, за да се обслужва той устойчиво?

Отговор на този и други въпроси ще получите, ако гледате целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Германският износ нараства за 15-и пореден месец въпреки недостига на материали