Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Социалната визия на климатичните промени

Защитниците на идеята за борба с изменението на климата ще трябва да вземат пример от борците срещу расовата дискриминация

Социалната визия на климатичните промени

Снимка: Chloe Collyer/Bloomberg

Дискусиите за това как да се борим с изменението на климата почти винаги завършват с оплакване относно „липсата на политическа воля“. Сякаш препятстването, което не позволява на тези визии за чисти технологии да се превърнат в пазарна реалност, е нещо извън рационалното, пише в коментар за Bloomberg Ерик Ростън.

Но, да, в основата на проблема все пак е липсата на политическа воля. Климатичните промени са проблем, причинен от вкоренените системи на социалната, икономическата и политическата сила. За да преодолеят това, защитниците на идеята за борба с изменението на климата ще трябва да вземат пример от борците за равноправие между расите.

Много екоактивисти и учени изглежда едва сега започват да осъзнават тази необходимост. Новата „Зелена сделка“, представена през февруари 2019 г. в САЩ, относно загърбването на изкопаемите горива включва и цели за социална справедливост. Това се оказва твърде амбициозно политическо начинание за този момент, но помага да се активизира един избирателен район, който оттогава играе главна роля в американското движение в защита на климата.

Миналата седмица Комитетът за климатичната криза към Камарата на представителите представи план за действие за справяне с климатичната криза. 

Още по темата

На фона на един разединен Конгрес, който вече гледа към президентските избори през ноември, тези предложения няма да как да се превърнат в закон дотогава. Но те все още са стъпка напред към справяне с начина, по който групите в неравностойно положение в САЩ са изложени на значителен климатичен риск. Още по-голяма стъпка би представлявала промяна в политиките, насочена в подкрепа на климата.

Джей Маршал Шепърд, изтъкнат професор и директор на програмата за изучаване на атмосферата към Университета в Джорджия, бивш ръководител на Американското метеорологично общество и един от най-известните застъпници в САЩ относно борбата срещу промените в климата, посочва, че обикновено хората, които са най-силно потърпевши от климатичните промени, изразени под формата на пожари, наводнения и суша, са същите онези хора, които се сблъскват с дискриминационно отношение, базирано на расови различия.

Новите данни, публикувани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че вероятността чернокожите и латиноамериканците да се разболеят от COVID-19 е три пъти по-голяма, отколкото при бялото население в САЩ.

Точно както енергийната икономика ще се изчисти чрез „крайна и неизбежна промяна“, Шепърд предвижда 2020 г. да доведе до по-широка промяна сред американците по отношение на расовите различия, пречупени през призмата на социалните и икономическите взаимоотношения.

Подобно на расизма, изменението на климата е проблем на системата. Хората, които определят законите, политиката и взимат важните решения, рядко се включват в дискусии относно климата, смята Шепърд.

Въглищата, петролът и природният газ не се изгарят сами. Продължаващото използване на изкопаемите горива от онези, които взимат важните решения, е резултат от неправилни политики, изградени върху неустойчиво статукво. Всяка промяна в това отношение няма да дойде от развитието на технологиите или дори от пазарните сили. Необходима е цялостна политическа промяна, заключва в коментара си Ростън.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
После "журналистите" се обиждат, че ги наричат проститутки... Дори последните имат повече достойнство, защото поне открито заявяват какво предлагат.
0
 
3
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Като чета статията, оставам с впечатление, че черните горят по-добре от белите, но белите не им го признават. Как страдат повече дискриминираните, когато има пожар? Защото миналата година на доста бели им изгоряха къщите в калифорния. Това как засегна чернокожото население там?
0
 
6
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
посочва, че обикновено хората, които са най-силно потърпевши от климатичните промени, "...изразени под формата на пожари, наводнения и суша, са същите онези хора, които се сблъскват с дискриминационно отношение, базирано на расови различия."

===

Хаха ... плоската пропаганда и брейн уош се е прицелила и работи на пълни обороти, да не допусне и един глас в полза на перчема, извън УАСП електората
0
 
6
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
невероятно деббилна статия! ...друго не се сещам кво да кажа...
0
 
5
 
1
преди 6 месеца
Невероятна статия! Браво! Колко мъдро, колко дълбоко, колко дълновидно! WOW!

Още от Начало
Bundesbank: Германската инфлация ще е положителна през януари