IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕС може да не преживее коронавирусната криза

Финансистът призова съюза да емитира вечни облигации, за да помогне на слаби страни членки като Италия

20:22 | 22.05.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Финансистът милиардер Джордж Сорос заяви, че Европейският съюз (ЕС) може да се разпадне след пандемията от новия коронавирус, ако не емитира вечни облигации, за да помогне на слаби страни членки като Италия, предава Ройтерс.

Короновирусът, който се появи в Китай миналата година, блокира големи части от световната икономика, а правителствата увеличиха кредитирането до невиждани нива в мирновременната история.

89-годишният Сорос заяви, че щетите за икономиката на еврозоната от новия коронавирус може да продължат „по-дълго, отколкото мнозина предполагат“ и добави, че бързото развитие на вируса означава, че трудно ще бъде разработена надеждна ваксина.

Ветеранът в хедж фондовете и президент на Soros Fund Management заяви, че вечните облигации, използвани от британците за финансирането на войните срещу Наполеон, биха позволили на Европейския съюз, който възникна от пепелта на Втората световна война, да оцелее.

„Ако ЕС не е в състояние да обмисли това, той може да не е в състояние да преодолее предизвикателствата, пред което е изправен в момента“, каза Сорос в отговор на въпроси от репортери по имейл. „Това не е теоретична възможност, а може да е трагична реалност“, допълни той.

Сорос, който стана известен с това, че заложи срещу паунда през 1992 г., смята, че в момент, когато големи страни като Германия продават облигации с негативна доходност, вечните облигации биха смекчили предстояща бюджетна криза в блока.

Той допълни, че ЕС ще трябва да запази кредитния си рейтинг ААА, за да емитира подобен дълг и следователно трябва да има правомощия за повишаване на данъци, за да покрие разходите по тези облигации. В тази връзка Сорос предположи, че ЕС просто ще предлага увеличаване на данъци, вместо самият той да ги налага.

„Има решение. Данъците трябва само да бъдат разрешени, те не трябва да се прилагат“, посочи Сорос.

В отговор на въпрос за Brexit той заяви, че е особено разтревожен за Италия. „Какво ще остане от Европа без Италия?“, запита той. „Разхлабването на правилата за държавна помощ, което облагодетелства Германия, е особено несправедливо спрямо Италия, която вече беше болният човек в Европа, а впоследствие беше най-тежко засегната от CIVID-19”, каза Сорос.

Милиардерът избяга от Унгария, когато комунистите консолидираха властта си през 1947 г. и в крайна сметка се озова в London School of Economics. Неговият фонд Quantum постигна огромни печалби през 1992 г., преценявайки, че паундът е надценен спрямо германската марка, което принуди британците да изтеглят валутата си от Европейския механизъм за обменни курсове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Вземи се ожени за него като толкова го харесваш, и без това гледам, че си ЛИБЕРАСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
ДХДО
преди 3 години
Сериозно ли го мислиш това, което си написал?Ако е така, ще ни припомниш ли колко скоро в историята на съюза оттатък Атлантика, е имало събитие, подобно на Брекзит ?Аз от своя страна ще ти напомня, че на територията на нашия съюз, преди само едни 80 години, се състоя най-мащабната човешка касапница, която си спретнаха една не-малка част от участниците в т.н. по настоящем съюз ... и това беше само поредната глава, от продължаващия векове наред, "любовен" роман между европейските "съюзници" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Красавец ...... интелект ....... че и визионер ........ с харизма .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
rooctcho
преди 3 години
Незнам за ЕС, но за този господинчо коронакризата е доста опасна. По-добре да се скрие в бункера си за следващите 100години ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Не се учудвам на реакциите, но просто ми е смешно, че ако същото мнение беше изказано примерно от соросовия ученик Орбан, те щяха да са съвсем противоположни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Последните десет години всеки ден някой спец се изказва че ЕС ще се разпадне всеки момент. Сигурен съм че ЕС ще надживее и този герой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Доколкото не ме лъжат спомените до сега при всяка криза, било то малка или голяма, Сорос предричаше крах на ЕС. После разбира се даваше и съвет какво да се направи за да не се случи това. Нито веднъж не го послушаха и все още не сме се разпаднали. Надявам се и този път ЕС да намерим начина да се справи и без неговите съвети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Господи , прибери това *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Боян
преди 3 години
Аз пък съм сигурен, че шансовете на ЕС са доста по-големи от тия на САЩ да преживее кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още