Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Страните от ЦИЕ вървят към най-тежката рецесия от края на социализма насам

Икономиката на региона се свива средно с 1,1% спрямо предходното тримесечие

Страните от ЦИЕ вървят към най-тежката рецесия от края на социализма насам

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Щетите от коронавирусната криза препънаха най-бързо развиващия се регион на Европейския съюз (ЕС) през първото тримесечие. Повечето източноевропейски членки на блока се спускат към най-лошата рецесия след падането на Желязната завеса, пише Bloomberg в свой анализ.

Страните от Прибалтика до Черно море не търпят чак такива спадове, каквито се наблюдават в Западна Европа, но спирането на фабрики, магазини и услуги значително увеличи безработицата и потопи бизнеса в загуби.

Икономическият растеж се забавя на годишна база по-малко от очакваното в Полша и наполовина в Унгария в сравнение с края на 2019 г. Чешката и словашката икономика се свиват, а в Румъния и България се отчита разширение за тримесечието и на годишна база, въпреки очакванията за спад.

Още по темата
„Унгария и Полша се измъкнаха леко, но данните не са особено окуражаващи, тъй като силната активност през януари и февруари частично компенсира спада през март“, казва Лиам Пийч, икономист за нововъзникваща Европа в Capital Economics. Той прогнозира, че данните за второто тримесечие ще са много по-лоши.

Като цяло икономиката на региона се свива средно с 1,1% спрямо предходното тримесечие, което е най-лошият спад от 2010 г., според Capital Economics. Все пак резултатът е по-добър от рекордния спад от 3,8% през първото тримесечие в еврозоната, най-голямата дестинация за износ на източните членки на ЕС.

Производството на Skoda Autо - най-голямата чешка компания и ключов показател за икономическото здраве на страната, е спаднала с повече от 100 000 автомобила за едномесечното спиране на дейността и, казва членът на борда на компанията Клаус-Дитер Шурма. Общите доставки на автомобили паднаха с около една четвърт спрямо година по-рано през първите три месеца на годината.

Прогнозите за настъпващата рецесия в бившите социалистически страни предизвикват спомени за болезнената трансформация в региона преди повече от три десетилетия. Тогава кумулативният спад на БВП варираше от 13% в Полша и тогавашна Чехословакия до една четвърт от икономиката в България и Румъния и 40% в Балтийските страни.

„Възстановяването е малко вероятно да бъде толкова бързо и лесно, както първоначално се предполагаше“, посочва се в протокола от заседанието на централната банка на Чехия за лихвените проценти. Все повече официални лица обаче прогнозират възстановяване, което няма да се отлага за след 2020 г., когато ограничителните мерки бъдат премахнати.

Графика: Bloomberg

Съперникът на Skoda - Dacia Renault Romania, вече наблюдава възстановяване на поръчките в Германия, Франция и Великобритания, според изпълнителния директор на компанията Кристоф Дриди. Според Андрей Радулеску, икономист от Banca Transilvania - най-големият кредитор в северната ни съседка, вероятността Румъния да избегне рецесията е голяма. Той очаква ръст на икономиката от над 2,5% през 2020 – 2022 г.

Източните икономики на ЕС вероятно ще продължат да изпреварват Западна Европа, след като пандемията отшуми, тъй като те все още са във фаза на догонване, смята и Беата Яворцик, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според нея страните от Централна и Източна Европа са реагирали по-бързо от западноевропейските, което е довело до значително по-малко смъртни случаи от коронавируса.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
4
 
2
korn до: ing5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Източна Европа си е добре. Единствения ни проблем са такива индивиди като теб с ограничено, изостанало, клиширано,скучно,мрънкащо, робско, комунистическо мислене. Но сте все по малко, до като един де ичезнете като Москвичите.
4
 
9
 
1
преди 1 година
Ми тя източна Европа е ваксинирана перманентно против кризи ... щот не е излизала от криза откак дойде "благодатната" демокрация !

Още от Начало
Германският износ нараства за 15-и пореден месец въпреки недостига на материали