IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студенти и докторанти могат да кандидатстват за стипендии за обучение в чужбина

Министерството на образованието и науката обяви конкурси за отпускането на стипендиите

10:43 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конкурси за отпускане на стипендии на български граждани обяви Министерството на образованието и науката.

Стипендиите са за студенти, докторанти, преподаватели и изследователи. Те ще се отпускат за обучение, специализации и научни изследвания в чужбина през учебната 2017-2018 г. в изпълнение на междуправителствените спогодби за научен обмен, съобщи образователното министерство.

Желаещите студенти могат да кандидатстват за частичен или пълен срок на обучение, летни езикови курсове и семинари, както в съседните ни страни Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Турция, Украйна, Молдова, така също и в Словения, Хърватия, Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Армения, Виетнам, Монголия, Индия, Иран, Палестина и Япония.

Преподавателите и изследователите могат да кандидатстват за специализации освен в гореспоменатите страни още и в Аржентина и в Египет. 

За частичен или пълен срок на обучение за образователна квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ могат да кандидатстват български граждани, студенти през 2016-2017 г. в български държавни висши училища в редовна форма на обучение. Те трябва да имат успех не по-нисък от „много добър“ (4,50)  и да владеят писмено и говоримо работния език.

Подборът на кандидатите се извършва след събеседване с всеки участник в съответния конкурс въз основа на критерии, посочени в условията за кандидатстване. Резултатите се обявяват веднага след приключване на конкурса, като избраните кандидатури следва да се съгласуват с приемащата страна, чието решение e окончателно и не подлежи на обжалване.

В общия случай приемащата страна осигурява стипендия и медицинско обслужване съгласно действащото законодателство, освобождаване от такси за обучение, настаняване в студентско общежитие и ползване на студентски стол срещу заплащане, достъп до библиотеки и архиви.

Пътните, визовите и паспортните разходи, както и разходите за застраховки и личен багаж, са за сметка на кандидата.

Условията, сроковете за кандидатстване и списъкът с необходими документи са публикувани тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още