Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Турската централна банка очаквано повиши лихвата до 15%

Затегнатата парична политика ще бъде запазена, докато инфлацията не се забави трайно, обяви банката

Турската централна банка очаквано повиши лихвата до 15%

Снимка: Bloomberg

Новият управител на турската централна банка Неджи Агбал повиши лихвения си процент с 475 базисни пункта до 15% от 10,25% - ход, който отговори на пазарните очаквания, съобщи Bloomberg. 

Комитетът по парична политика отбелязва, че затегнатата парична политика ще бъде запазена, докато инфлацията не се забави трайно.

Още по темата

Като първоначална реакция на пазара лирата поскъпна с 2,5%, като USD / TRY спадна рязко до най-ниското си ниво от края на февруари до 7,5110 лири за един долар, но се възстанови умерено. Към 13:19 часа българско време турската лира поскъпва с 0,87% до 7,6371 лири за долар.

„Комитетът реши да приложи прозрачно и силно парично затягане, за да елиминира рисковете за перспективите за инфлацията, да ограничи инфлационните очаквания и да възстанови процеса на дефлация“, се казва в изявление на централната банка.

Решението предполага, че за разлика от своите си предшественици Агбал, назначен по-рано този месец като част от цялостна реформа, има подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ортодоксални усилия за защита на лирата и ограничаване на инфлацията.

След дълго застъпване на теорията, че високите лихвени проценти причиняват, а не ограничават инфлацията, президентът се ангажира да подкрепи новите си икономически мениджъри с благоприятна за пазара политика след спада на валутата до рекордно ниски нива.

Агбал наследи сложна структура на финансиране от своя предшественик Мурат Уйсал. Неговият подход вдигна средните разходи за финансиране на 14,8% от по-малко от половината от това ниво през юли.

При двуцифрената инфлация през по-голямата част от тази година реалният лихвен процент беше отрицателен. Валутата е най-зле представящата се на развиващите се пазари през 2020 г. до назначаването на Агбал на 7 ноември и оставката скоро след това на зетя на президента като министър на икономиката.

В изявлението на банката се казва, че банката ще използва само своя едноседмичен репо процент за финансиране на търговски банки, стъпка към по-предсказуема политика. Икономистите очакват централната банка да промени не толкова прозрачния си подход от август насам.

Малко преди да се закълне през 2018 г., Ердоган обеща да поеме контрола върху паричната политика, за да приложи неортодоксалните си възгледи за лихвените проценти и цените.

Миналата седмица, с валута на ниво от над 8 лири за долар, той се промени, предизвиквайки оптимизъм, че Турция ще позволи повишение на лихвените проценти, за да предложи достатъчна възвръщаемост, коригирана с инфлацията.

„Както навсякъде другаде по света, у нас задачата на централната банка е да определя и прилага политики, необходими за ограничаване на инфлацията“, каза по-рано Ердоган пред депутатите.

* Материалът е допълнен с подробности към 13:56 часа

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Фед запази лихвата на 0%, предвижда две повишения до края на 2023 г.