IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS трябваше да преглътне спад на печалбата

Въпреки че печалбата през третото тримесечие е значително по-ниска, банката успя да надмине очакванията на пазара

15:44 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Нежеланието на богатите частни клиенти да инвестират и слабият бизнес в облатста на инвестиционното банкиране спъна леко UBS през лятното тримесечие. Най-голямата швейцарска банка отчете спад на печалбата от 16% на годишна база до 1,05 млрд. долара.

Най-силният спад е при инвестиционното банкиране, което UBS сега иска да препозиционира - освен всичко друго чрез обединяване на отделни области. През настоящото четвърто тримесечие банката очаква допълнителни разходи от 100 млн. долара в резултат на реконструкцията, предава Ройтерс.

„Предвид пазарните условия постигнахме солиден резултат и атрактивна възвръщаемост. С по-нататъшни мерки искаме да повишим рентабилността", заяви главният изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти.
Това е второто преструктуриране на инвестиционната банка след финансовата криза. Веднага след нея UBS вече съкрати подразделението и се съсредоточи върху своя основен бизнес по управление на активите. Въпреки това през лятното тримесечие коригираната печалба преди данъци падна с 59% спрямо предходната година, отчасти поради загубите при търговията с акции.



UBS сега иска да обедини това звено с по-малките бизнеси за валута, лихви и кредити (FRC), за да създаде единно поделение за търговия и ценни книжа. Колко работни места ще бъдат заличени в хода на реорганизацията все още не е известно.

Други банки наскоро обявиха съкращения на служителите си - включително Deutsche Bank, която иска да премахне 18 000 работни места, и Commerzbank с планирано премахване  на 4300 работни места. Британската банка HSBC възнамерява да заличи до 10 000 работни места.

Много банки се борят с трудната среда - от която UBS също се притеснява. Тя е и един от най-големите мениджъри на активи в света. Но хората с възможности - включително много милионери и милиардери и техните семейства - са обхванати от несигурност поради променящата се геополитическа ситуация.

Те отбягват големи инвестиции, финансирани с дълг или мащабни сделки на фондовите борси. Това обаче има отрицателен ефект върху приходите от такси за банките. Освен това в много страни има исторически ниски или дори отрицателни лихви, които намаляват доходите на банките.

Независимо от това швейцарската банка си постави за цел да разшири основния си бизнес и да увеличи коригираната си печалба преди данъци с 10 до 15% годишно за периода от 2019 г. до 2021 г.

UBS възлага големи надежди в новия си съпредседател на бизнеса за управление на активите Икбал Хан. Бившият мениджър звезда в конкурентната Credit Suisse е в борда от октомври и поема поста от бившия директор на Commerzbank Мартин Бласинг.

През настоящата година банката се стреми към възвръщаемост на общия собствен капитал от около 15%. Това обаче се очаква да бъде трудно постижимо: след първите три тримесечия коефициентът беше 13,8%. Анализаторите също вече не очакват UBS да достигне целта. Credit Suisse и Deutsche Bank ще представят финансовите си отчети на 30 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още