Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Уилямс: Три или четири увеличения на лихвите през 2018 г. са напълно уместни

Инвеститорите очакват Фед да увеличи разходите по заемите за втори път тази година след следващата среща на централната банка през юни

Уилямс: Три или четири увеличения на лихвите през 2018 г. са напълно уместни

Джон Уилямс Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че има „много положително“ отношения спрямо икономическите прогнози както в САЩ, така и в чужбина, наблягайки на това, че три до четири увеличения на лихвените проценти са напълно уместни до края на 2018 г.

Уилямс, който ще поеме ръководството на Фед в Ню Йорк по-късно през юни, посочи, че инфлацията е близо до целите на централната банка от 2%, след като отчете временно забавяне през миналата година. Той също така припомни, че безработицата е на най-ниската си стойност от 2000 г. насам, укрепвайки доверието в прогнозите.

Още по темата

Инвеститорите очакват Фед да увеличи разходите по заемите за втори път тази година след следващата среща на централната банка през юни, като според тях общо три до четири увеличения за годината са относително балансирани.

Въпреки това Уилямс предупреди, че все още очаква т. нар. неутрален лихвен процент да остане по-нисък в дългосрочен план, ограничавайки Фед по отношение на това до колко може да увеличи лихвените проценти.

Според някои анализатори неутралният лихвен процент е възможно да се увеличи, но според Уилямс това не е вероятно. „Не виждам убедителни доказателства за подобна промяна“, заяви той.

Председателят на Фед за Сан Франциско е също толкова предпазлив и когато става въпрос за производителността, която също се отбелязва забавяне и е един от двигателите зад по-ниските лихвени проценти. „Макар да се надявам, че сме на ръба на още едно променящо правилата откритие като интернета, за момента данните показват, че ръстът на производителността остава на по-ниска предавка“, посочи той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Лицата на деня