IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман е подкрепил решението на ЕЦБ за намаляване на лихвата

Той се е въздържал по решението на банките да бъдат предоставени обелкчения

23:03 | 13.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман е бил съгласен с решението за по-нататъшно намаляване на отрицателните лихви, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt, позовавайки се на финансови среди. За разлика от това обаче той е отхвърли обявеното на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък възобновяване на покупките на облигации.

За разлика от гуверньора на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, който категорично се е изказал за отпускането на облекчения на банките, Вайдман се е въздържал по този въпрос. Това поведение съответства приблизително на предишните публични изявления на Вайдман.

Но Вайдман е загрижен за други теми, както стана ясно в миналото. Той се опасява, че по-нататъшните покупки на облигации ще смекчат границите между фискалната и паричната политика и по този начин ще застрашат независимостта на централната банка. Ето защо той е по-готов да подкрепи отрицателните лихви, отколкото покупките на облигации.

В Германия ниските лихви са особено непопулярни сред спестителите и банките. Ето защо намаляването на лихвите по банковите депозити в ЕЦБ от минус 0,4 до минус 0,5 процента, което беше решено в четвъртък, е подложено на остра критика.

Дори се стигна до там, че германският таблоид Bild обвини гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че „пресушава“ банковите сметки на спестяващите хора в Германия, ден след като ЕЦБ изпрати лихвите дълбоко на отрицателна територия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
MartoTar
преди 4 години
Розово хапче, наречено инфлацияhttps://martintarpev.wordpress.com/2019/09/13/%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%85%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още