Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Взаимен фонд или ETF като алтернатива за допълнителна пенсия?

Успехът на инвестицията зависи от портфолио мениджъра, който трябва да намери първокласни активи, а фондът – обещаната доходност, посочи Николай Устамитев

гледано: 5140   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Когато мислим за пенсия, трябва да избираме поне петгодишен период на инвестиция и да влагаме средствата, които не са ни нужни в ежедневието. Доброволните пенсионни фондове осигуряват една по-консервативна доходност, но има и други финансови продукти и инструменти, които могат да се ползват за осигуряване на доход, след като спрем да работим. Тези съвети даде в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Устамитев, старши консултант в „Моите пари консулт“.
Още по темата

Той коментира различните варианти за бъдещ доход при пенсиониране, в ситуация, в която все повече банки се отказват от приемането на депозити, а лихвите са на практика несъществуващи.

„Като за начало всеки може много грубо да се ориентира каква държавна пенсия ще вземе, посочи Устамитев. – Евростат има статистика за всички държави в Европейския съюз, която показва какъв е процентът на заместване на предпенсионния доход с пенсионния. За България това число е 34%.“

Консултантът даде пример – на заплата от 1000 лева съответства 340 лв. пенсия.

„Разбира се, има много възможности, с които да увеличим този бъдещ доход, но те са свързани с определени лишения днес“, напомни експертът.

Той съветва, че трябва да спестим от днешното си потребление, за да си осигурим бъдещото, като инвестираме въпросните спестени средства в различни финансови продукти и инструменти.

„Трябва да има норма на спестяване, която да е съобразена с това, което човек иска да има в далечното бъдеще“, отбеляза Устамитев и добави, че „пенсионната цел не е цел само на държавната система, а трябва да бъде цел и на всяко физическо лице или семейство.“

Експертът изброи как да се инвестира в доброволните пенсионни фондове.

„Можем да избираме между анюитетни вноски и инцидентни плащания. Сметката ни там е по индивидуална партида, като тези пари се унаследяват и дяловете може да се разпродадат по всяко едно време изцяло или на части от тях“, обясни експертът.

Той посочи и друг начин за инвестиране – взаимните фондове. „В западните държави те са по-популярни, отколкото в България. Взаимните фондове могат да обхващат цялата икономика на една страна или да са върху регион, върху сектор на икономиката, или отделна област. Може да бъдат консервативно имплементирани върху държавни ценни книжа или корпоративни облигации. Те могат да бъдат и много по-динамични, тоест с висока печалба, но и с висок риск“, поясни консултантът.

Николай Устамитев напомни, че акциите са най-рисковите финансови инструменти и най-доходоносни. „Но понякога доходността може да бъде с обратен знак и това не бива да се забравя“, отбеляза експертът.

Във взаимен фонд, по думите му, вече може да се инвестира по-лесно, защото банките са започнали да предлагат такъв тип финансови инструменти.

„Банките създават свои фондове и са и в ролята на управляващо дружество. Заради спада в лихвите и високите цени на недвижимите имоти, те се стремят да привлекат повече клиенти към този тип инвестиции и са направили услугата по-достъпна“, информира Устамитев.

Без да се ангажира с претенция за изчерпателност, той разкри, че прагът на вноските е много нисък и минимумът, който той е чувал, е 20 долара/евро на месец.

Друго предимство за вложенията в този тип финансови инструменти е, че средствата, инвестирани във взаимните фондове, се унаследяват.

„Най-важното лице в този тип фондове е портфолио мениджърът, тъй като неговата задача е да се спазва еталонът на фонда – да прави така, че в дяловете да намира първокласни активи и фондът да достига обещаната доходност, вписана в проспекта му. Разбира се, трябва да се помни, че написаното в проспекта не е гарантирано по никакъв начин“, потвърди специалистът.

Той съветва инвеститорите винаги да стъпват на достоверна и аргументирана информация. „Фондовете си мерят доходностите, а портофолио мениджърът е важно лице и се доказва всеки ден“, смята консултантът.

Николай Устамитев посочи и третия вариант за инвестиции – борсово търгуваните фондове (ETF).

„ETF много приличат на взаимните фондове, но там управлението е пасивно, каза той. – Тaкъв тип фонд се конструира  върху пазарен индекс, който съществува вече обективно на фондовата борса или пък върху определени индустрии. Например искаме да инвестираме във фонд, който следи движението на NASDAQ. Тогава портфолио мениджърът вече не мисли какво да се слага в този дял, а вкарва само тези акции и активи, които са вече в NASDAQ. По този начин доходността на нашето вложение следва движението на индекса, като изключим таксите“, обясни той.

При тях таксите са много по-ниски заради пасивното управление – докато при взаимните фондове са примерно 1-3%, на един голям ETF е 0,07%.

Консултантът съветва при инвестиция в ETF да се търси по-широк индекс, за да се диверсифицира рискът. Това трябва да е индекс, който покрива различни компании, от различни индустрии и от повече държави.

„Инвестициите винаги са свързани и с риск, който произлиза освен от действията на всички свързани играчи и от цикличността на световната икономика, анализира експертът. – Развитието на световните пазари е циклично и то не по синусоида. Периодът на възход е около 10-12 години, а този на спад - между 3-5.“

Консултантът съветва да се предприема поне петгодишна инвестиция, която да гарантира, че ще се прескочи евентуалният период на свиване.

„Разбира се, тези цикли се основават на минали периоди и никой не може да ни гарантира, че ще бъдат същите. Но историческите данни също така показват, че в дългосрочен период пазарите винаги се възстановяват“, потвърди Николай Устамитев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Статията не е съвет за инвестиционно решение!

Още гости на "Светът е бизнес" може да намерите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
6
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съгласен съм и с двама ви. Ползвам взаимни фондове от 7 години, но тези на БФБ се влияят от "странични" фактори и чакам още няколко месеца и закривам позициите. Родолюбец съм, искам да инвестирам в български компании, да развивам българската икономика, но двете УД-а (едни най-големите тук) явно са или зависими или много некомпетентни и успяха да ми докарат значителни загуби и двата пъти (въпреки растежа на пазара при първата инвестиция), вторите да кажем, че моментът може би е бил неподходящ, но с тази ниска ликвидност няма смисъл да се инвестира на БФБ (за съжаление). Дано в бъдеще да има нормални политици с по-малко задкулисни игри и да може да се инвестира на БФБ. Дори и сега когато има голям растеж не бих рискувал да добавя активи на БФБ. В крайна сметка достатъчно подпомогнах пазара, а като включим пропуснатите ползи от инвестиция на вън съм на изключителна загуба :).
1
 
4
 
3
Ernan Kortes до: ejko
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сметката е в евро ,и е правена на калкулатор за целта ,etf е SP 500 там средната годишна възвръщаемост е около 10%.Това и от имот не можеш да го изкараш.При имотите я докараш 2 или 3 % при сегашните цени я не ,ами нерви ,разправии ,ремонти това кой ще ти го плати ?То няма и цена де .Който не вярва да проследи индекса не за 5 ами за 10,20,30 години назад.Това не са ти инвестици в БГ фирми на Иван и Драган ,щото Българската фондова борса както ти каза дори няма и индекс ,то дори не си струва да я коментираме .Минусите са че все пак трябва да се примириш и да чакаш но в крайна сметка за годините си струва като алтернатива на депозита .Както видяхме 6 месеца след огромния срив заради Ковид борсите не само възстановиха но и удвоиха .Има опции за унаследяване на инвестициите ако починеш и всичко което трябва и е нужно .
1
 
5
 
2
ejko до: Ernan Kortes
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това как го сметна, бе? Я кажи, ако през 2008-*** беше инвестирал 10 000 в ETF на SOFIX (ако теоретично имаше такъв), сега на колко щяха да са равни? Аман от манипулатори, алчни за парите на хората!!!
4
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
10 000 вложени в ETF сега ще са равни на около 45-49 000 след 10 години ,след приспадане на таксите и комисионните по сделката и таксите поддръжка.Това е пример ако САМИ си вложите парите БЕЗ услугите на банки,посредници и всякакви смукачи по веригата .

Още от Начало
Германският износ нараства за 15-и пореден месец въпреки недостига на материали