IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря сесията с оптимизъм заради възстановяването на петрола*

Анализаторите очакват американският лек петрол WTI да отчете най-голямото седмично ценово повишение

17:55 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, тъй като инвеститорският оптимизъм е повишен от ръста в цените на петрола и рестартирането на  американската икономика, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 293,29 пункта, или с 1,25%, до ниво от 23 961,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства с 34,03 пункта, или 1,19%, до 2882,32 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,08%, или 96 пункта, до 8851,33 пункта.

Акциите на енергийните компании са сред големите печеливши, тъй като цените на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI)  се повишиха с около 7% в четвъртъкм или с над 30% на седмична база. Ако тази тенденция се задържи, това ще бъде най-голямото седмично увеличение в пазарните стойности на фючърсите по WTI.

От своя страна книжата на Hilton Worldwide се търгуват с ръст от 1,8%, а акциите на MGM Resorts поскъпват с 1,7%.

През миналата седмица още около 3,17 милиона американци са подали молби за обезщетение при безработица, показва доклад на Министерството по труда в страната. Така общо 33,5 милиона души в САЩ са подали такива молби от 21-и март насам. От друга страна докладът показва спад в броя на новите молби за финансова помощ за трета поредна седмица след рекордните 6,867 милиона, подадени през седмицата до 28-и март.

„Колкото и да са ужасни тези цифри, това е най-малкото увеличение в броя на молбите от средата на март, тъй като вероятно сме преминали през най-лошото от блокадата. Вече можем да започнем да анализираме темпа на повторното отваряне, нивото на бизнеса и как ще изглежда тази нова реалност “, каза Питър Боуквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Щати като Калифорния и Ню Йорк разкриха планове за постепенно отваряне на икономиката.

Междувременно Китай отчете по-добър от очакваното износ през април. Данните на Митническата администрация на страната, публикувани в четвъртък, показват, че износът се е повишил с 3,5% през април срещу очакванията за намаление от 15,7%.

В САЩ продължава и сезонът на корпоративните отчети. Компанията за тренировъчни съоръжения Peloton съобщи, че приходите й са нараснали с 66% през първото тримесечие на годината, тъй като повече американци купуват фитнес уреди за домашна употреба по време на пандемията от коронавирус.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,687% и 1,385%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 100,38 пункта.

Еврото се разменя със спад в стойността от 0,20% при 1,077 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,04 долара до 30,76 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 1,73 долара до 25,72 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,79% до 1701,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:26 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още