Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Защо Германия се отнася по-благосклонно към Турция от страните в ЕС?

Силната икономическа връзка и бежанската криза са две от причините, смята политологът Петър Щурм

гледано: 12144   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
7 гласа
Германия заема по-мека позиция от всички в Европа спрямо Турция поради две причини: първата е, че в последните десетилетия икономическата връзка между Турция и Германия е много засилена, а втората е ситуацията с бежанците. Това мнение изрази политологът Петър Щурм от Европейския университетски институт в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

В момента Германия не иска да се конфронтира с Турция точно заради това, посочи той.

"В момента изграждането на "Северен поток" 2 се обвързва с темата за отравянето на Алексей Навални. На поредното действие от страна на Русия, неотговарящо на международни стандарти за добро поведение, този път отзвукът от Германия бе силен", каза гостът.

Още по темата

Щурм уточни, че съдбата на "Северен поток" 2 ще бъде до голяма степен зависеща от действията по външната политика на Русия, включително действията спрямо Беларус.

Гостът сподели какъв според него е списъкът с приоритети на германския канцлер Ангела Меркел. Според него той започва със здравния аспект относно справянето с пандемията. На второ място, той постави икономическия аспект на произтеклата от това криза. Като малка подточка Щурм посочи необходимостта германците да преодолеят конспиративните течения в страната.

След това в списъка с приоритети по думите на госта се нареждат Русия, Навални, Беларус и "Северен поток" 2. На трето място е Средиземноморието, на четвърто - перспективата за отношенията със САЩ, на пета позиция - отношенията с Китай, стана ясно още от думите на политолога.

"Този път Европа не остана безучастна. В тази ситуация трябва да се постигне сделка за влияние върху дадени места в Европа. Тази сделка ще бъде в Беларус в полза на Русия, но няма да се позволи да влязат военни сили и паравоенни организации, както се случи с Крим".

Петър Щурм потвърди, че Китай, Русия и САЩ искат да видят Европа разделена.

"Хубавото е, че кризата понякога обединява. В този смисъл Европа може да някаква степен да покаже заедност. Гледайки обаче спада от второто тримесечие, всички страдат, но по-различен начин. А Германия продължава да води Европа", уточни той.

Политологът застана зад тезата, че френският президент Еманюел Макрон се опитва да бъде като един философ и лидер на нова Европа.

"Той има тенденцията да приеме по-принципните позиции, докато Германия се опитва да приеме по-рационалните. Има разнобой във френско-германския мотор, но по този начин позицията работи добре", изтъкна той.

Според Щурм ако Джо Байдън стане президент, ще има нормализацията в отношенията между САЩ и всички атлантически партньори, включително Европа.

По темата за Brexit гостът отбеляза, че е било ясно, че приетата сделка ще трябва да се коментира още.

"Имаше много неща вътре в самата сделка, които останаха за решаване от различни комисии впоследствие, например - как ще се действа с риболова около Ирландия", се обоснова той

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
1
 
10
преди 4 седмици
Защо Германия се отнася по-благосклонно към Турция от страните в ЕС?

Щото немците са едни жалки лицемери а ЕС е един смотан съюз от типа "орел, рак и щука".
1
 
0
 
9
edimi до: serafima
преди 4 седмици
Фондацията има добър сайт, на който може да се прочете историческа справка за създаването и развитието и. Намира се, при желание, и допълнителна информация разбира се. Това по отношение, от кога ("от къде") и "накъде". А иначе на БГ версията на сайта са посочени точните организации(в.т.ч. партии), които се ползват със "съдействието" и. Коментара ми беше относно и заради вметката за България. Та, ясни са фондациите и могат да се предполагат интересите им(индиректно и на държавно ниво). А относно Германия - Турция, тези отношения, комай винаги са били сравнително "топли", а ние, исторически, сме били често срещу едната, другата или двете заедно.
1
 
1
 
8
serafima до: edimi
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Не зная дали има нужда от заявяване, но Борисов го е правил многократно и по различни поводи. . Бихте ли пояснили кои "ора откъде и накъде са тръгнали"?
2
 
0
 
7
edimi до: serafima
преди 4 седмици
Не е нужно никой, нищо да заявява. Те са си го написали 'ората в сайта. от друга страна всеки може да прочете 'ората от къде и накъде са тръгнали.
https://bulgaria.hss.de/bg/partnori/
0
 
5
 
6
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Който си направи труда да погледне в исторически план на отношенията между двете държави от началото на 20 век до сега, няма да задава подобни въпроси!

Още от Начало
България ще подкрепи плановете за въглеродна неутралност на ЕС