IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хазните на Колумбия и Бразилия няма да останат празни заради пандемията?

Във Венецуела и Еквадор здравните системи не успяха да се справят със заразените и настъпи санитарна криза, посочи д-р Анета де ла Мар Икономова

21:42 | 27.04.20 г.
Защо хазните на Колумбия и Бразилия няма да останат празни заради пандемията?

“Латинска Америка не беше подготвена за коронавирусната криза. Разпространението на заразата, което обхвана първо Китай, Европа и САЩ даде донякъде време на правителствата да започнат план за действие”, посочи Де ла Мар Икономова. Тя отбеляза, че сега държавите са въвели различни ограничения.

“63 хиляди души са заразени в Бразилия. По-рано президентът Жаир Болсонаро каза, че това (коронавирусът) не е сериозна заплаха и няма да въвежда карантина. Местните губернатори и кметове обаче го направиха”, обясни Де ла Мар Икономова.

Преподавателката в Университет Екстернадо де Колумбия съобщи, че в Колумбия има само 5 хиляди случаи на заразени и много сериозни мерки за ограничения, а почти същата е ситуацията и в Аржентина.

Експертът разказа, че карантината в Колумбия е въведена от 20-ти март, като няколко дни тя е била препоръчителна и след това е станала задължителна.

“Така 20-милионната Богота опустя. Могат да работят само сектори като здравеопазването. Интересна мярка е, че има дни, в които жените могат да излязат да пазаруват - по един член на семейство, на следващ ден могат да го направят мъжете.  80% от населението на Колумбия спазва тези ограничения”, разкри д-р Анета де ла Мар Икономова.

Тя отбеляза, че за Венецуела данни за заболели и жертви на коронавируса не могат да бъдат дадени с яснота заради лошото здравеопазване.

В Еквадор се разрази истинска трагедия, защото системите в страната не успяха да се справят със заразените и смъртните случаи, вследствие на което настъпи истинска санитарна криза”, посочи още Де ла Мар Икономова.

По думите й сривът в цените на петрола е допълнително предизвикателство за някои страни производители в Латинска Америка, включително Мексико, Колумбия, Еквадор, Бразилия.

Тя добави, че тези държави са предвидили отпускането на средства за най-бедните, като според експерти помощи трябва да бъдат предвидени и за средната класа. 

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още