Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Защо мярката 60 на 40 ще си позволят много малък брой фирми

Не бяха коментирани условията за покриване на възнаграждения на затворени фирми, посочи Мария Минчева, директор на правния отдел на БСК

Защо мярката 60 на 40 ще си позволят много малък брой фирми

Снимка: Bloomberg

Готовността на държавата да поеме част от осигуровките на служителите в засегнатите фирми по мярката 60 на 40 е определен напредък. Но едни от възраженията ни са, че мярката няма да е достъпна за всички. Не бяха коментирани условията, че говорим за покриване на възнаграждения във фирми, в които изобщо не се работи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Минчева, директор на правния отдел на Българската стопанска камара.

Още по темата

"Нашето предложение беше сумата, която ще се изплати на работника, която той би получил, ако бе регистриран в бюрото по труда, да бъде получавана без да загуби работното си място. А самият работодател да бъде освободен от задължението да плаща 40% от възнагражденията", посочи идеята на работодателите за справяне с кризата тя.

Мария Минчева смята, че по този начин на фирмите, които ще могат да се възползват от мярката, ще е облекчение, като им бъдат поети осигурителните вноски, които дължат. "Но за всички останали мярката продължава да бъде неработеща", смята тя.

По думите на юриста мярката е ограничена до много малък брой фирми, които могат да си я позволят.

"За да се запазят работните места на служителите, които не работят в момента, те трябва да имат право да получават обезщетение от НОИ в размер на 60% от осигурителния им доход, но да запазят работните си места", категорична е Минчева.

Според нея много работодатели ще бъда поставени пред решението дали ще могат да запазят бизнеса си или ще обявят фалит.

"Много работодатели ще бъдат в един омагьосан кръг, в който нито ще могат да платят възнаграждения, нито ще могат да съкратят служители, които да отидат на борсата", каза юристката на БСК.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Големите предприятия и без това си висят с камара задължения. То фалита на повечето е ясен. Сега тази помощ "" им идва душаш. Защо да не си я приберат и нея?!! Като се отмени цялата нелогична глупост със стопирането на икономиката в момента, фалита пак си го направят само, че със още някой лев задължение към някой друг, тъй като банките едвали ще ги финансират кой знай колко. Теглят си остатъчния капитал и вдигат ръцете. БОГАТИЯ СТАВА ПО-БОГАТ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА!!!
0
 
2
 
7
khao до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
айде като много умен и баш разбирач на капитализма ми кажи какво лошо има във фалита ? ... не е ли това най нормалното нещо при един свободен пазар, а?
0
 
1
 
6
khao до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
оптимист си, еее още се уча от теб ! докато те настигна, ще минат още две кризи !
4
 
0
 
5
Бидонойл до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Тъкмо си помисля, че си стигнал върха на тъпoтията и ето, че пак чупиш рекорда.
0
 
4
 
4
khao до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
еййй, като е толкова тежко да правиш бизнес, що не си на заплата, а ?
и да плащаш с данъците си всяко некадърно бизнесначинание на всякви назначени и връзкари ... да фалира целия! Таман някой можещ ще им вземе мястото

Още от Начало
Плановете за преструктуриране на новия шеф на Harley-Davidson се отплащат