IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ играе опасна игра, която може да коства доверието към еврото

Публичните разногласия между фигури като Аксел Вебер и Жан-Клод Трише не могат да бъдат от полза за стабилността на еврото

17:24 | 18.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ играе опасна игра, която може да коства доверието към еврото

Жан-Клод Трише и неговите колеги в управлението на Европейската централна банка играят опасна игра. Въпреки известното стабилизиране, икономиката на еврозоната все още изглежда неустойчива, а ръководителите на ЕЦБ вече говорят за „нормализиране“ на монетарната политика, пише анализаторът Гай Джонсън в материал за CNBC.

През последната седмица Вебер обяви, че иска да види как „монетарната политика бързо и ефективно се затяга“, като заедно с това се изказа негативно относно програмата за изкупуване на държавни облигации от страна на ЕЦБ. Днес пък Трише му отвърна, като се противопостави на гледната му точка.

Това ясно изразено желание за затягане на политиката е грешка поради простата причина, че ако това стане факт, еврото ще поеме рязко нагоре и ще направи износа от еврозоната по-слабо конкурентен. В момент, когато вътрешното потребление в еврозоната е свито, това може да се окаже доста негативно.

Валутните пазари реагираха мигновено, изпращайки еврото над 1,40 EUR/USD. Това предизвика дискусии докъде може да стигне единната валута и вече започна да се говори за нива от 1,50 и дори 1,60 долара за евро. Тези стойности съвсем до скоро бяха абсолютно немислими за повечето анализатори.

Залогът, който поема ЕЦБ с разговорите за затягане на монетарната политика в публичното пространство, е огромен, а в същото време и съвсем ненужен. Макар поддръжниците на Вебер да са убедени, че той е прав, защо е нужно в такава макроикономическа обстановка да се говори по този начин, пита авторът.

Историята познава случаи, при които ЕЦБ е затягала монетарната политика в неправилни моменти и сега изглежда така, сякаш това ще се повтори. Най-добрият подход в момента е да не се казва нищо – при запазването на мълчание централната банка ще може да си осигури различни опции за действие.

Запазвайки мълчание, ЕЦБ може и да не предизвика значително поскъпване на еврото. По този начин институцията ще съумее да запази реномето си, избягвайки опасността да обръща вижданията си на 180 градуса.

Не ме разбирайте погрешно – не казвам, че другите централни банки по света не поемат големи рискове, пише авторът. Пример за това са приказките, изговаряни от шефовете на Фед относно създаването на нов план за наливане на ликвидност на финансовия пазар.

Фактът, че отвъд Океана са готови да влеят още пари на пазара, би трябвало да накара шефовете на ЕЦБ да се замислят. Може би сега е моментът те да покажат, че стоят зад думите и принципите си и да погледнат отстрани как се развива европейската икономика. Така, след примерно година, когато икономиката вероятно ще се е стабилизирала, те ще могат да затегнат политиката и няма да са изгубили нищо заради това, че са мълчали сега.

Съществува и обратният вариант – да се окаже, че икономиката има нужда от ново стимулиране и ако от ЕЦБ са стояли пасивни, то няма да изглеждат некомпетентни в очите на пазарните участници.

С особена сила това важи за Аксел Вебер, който се сочи за наследник на настоящия си шеф Жан-Клод Трише на президентския стол на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
predi 20 godini v BG SDS-arite biaha obhvanati ot sashtata ludost koiato sega drusa FED - pe4ataha pari na porazia, nalivaha gi v bankite, ot tam bankite davaha krediti na vseki koito plati podkupa. Taka razdadenite pari se obrashtaha v USD i napuskaha BG. Poneje BG ikonomikata ne predlagashe dostata4no stoinost (USD) skoro se stigna do hyper inflatsia, koiato pomete dosta ot bankite, zali4i pensionnite fondove i spestiavaniata, kato obeztseni i darjavnia dalg.Ako prilojim BG opita kam segashnata situatsia shte vidim iasno kakvo se zadava za USA i Evropa - ako ne ovladee har4eneto, a pone za sega niama takiva priznatsi. As sashto dalboko se samniavam 4e Evropa shte ostavi zatanalite banki da falirat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mirin
преди 13 години
Напълно съм съгласен с казаното от Явор Хосфат !!! Кейнсиянския модел на управление води до неадекватно преразпределение на благата. трябва ни конкуренция ( която води до по- евтини цени) и повече пари в потребителя БЕЗ КРЕДИТИ.за последнотоможе да попитате как може да стане.....НЕ ЗНАМ. но знам че трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Явор Хофарт
преди 13 години
Ново стимулиране на икономиката няма да помогне нито на Европа, нито на САЩ. Тези така наречени "стимули" изчерпват своята полезност в света на цифрите, докато данъкоплатците в крайна сметка ще бъдат отново потърпевшите от целия карамбол. Нужно е реално стимулиране на продукцията, реално ограничаване на спекулациите, стимулиране на дребния и средния бизнес и затягане на контрола и данъчното облагане на големите корпорации. Другото е въздух под налягане, който с нищо не помага на реалната икономика, както вече се видя. Време е да надрастнем Кейнс, много неща са се променили през последните 70 години и самият факт, че едно неуместно изказване на някоя важна фигура в икономическия свят или субективната оценка на някоя частна рейтингова агенция е в състояние да разклати цяла държава, показва докъде сме стигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още