IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преосмисляне на ядрения ренесанс? Не и в Източна Европа

Правителствата на България, Чехия, Полша, Словакия и Словения са убедени, че няма да отстъпят от плановете си за строеж на атомни централи

10:30 | 21.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Преосмисляне на ядрения ренесанс? Не и в Източна Европа

Въпреки ядрения инцидент в японската атомна централа Фукушима бившите комунистически страни от Източна Европа потвърдиха решително интереса си към този начин на производство на електроенергия, разграничавайки се от западните си съседи,
предаде АФП.

Трябва ли страните от ЦИЕ да се откажат от плановете си за строеж на АЕЦ?

Да, време е за отказ от ядрената енергия
Не, инцидентът в Япония не е причина за промяна на плановете
Не мога да преценя
Общо 1412 гласа
Над двадесет години след падането на комунизма призракът на Чернобил не броди видимо из тези страни, където ядрената промишленост е главно на базата на съветските технологии.

В Прага, Братислава, Любляна и Варшава управляващите дадоха гласа си за ядрената енергетика, стигайки дотам да критикуват остро антиядрената "истерия" по думите на чешкия премиер Петър Нечас.

"Не мога да си представя да спрем атомните си електроцентрали", заяви Нечас. По думите му затварянето на централите Дуковани в югоизточната част на страната (4 реактора по 440 мегавата) и Темелин в югозападната част (2 реактора по 1000 мегавата) би довело до икономически проблеми, граничещи с катастрофа.

България също е категорична, че няма да преразгледа ядрената си политика. Вчера премиерът Бойко Борисов посочи, че инцидентът в Япония не е причина за отказа ни от строежа на АЕЦ „Белене“, както и че не може и дума да става за затварянето на АЕЦ „Козлодуй“.

Според Борисов подобни действия биха предизвикали поскъпване на тока „в пъти“, което ще застраши икономиката на България.

Президентът на Словения Данило Тюрк изтъкна миналата седмица в Чехия, че времето не е подходящо за политически решения и за паника.

Полският премиер Доналд Туск призова за здрав разум, въпреки емоциите, състраданието и драматичните събития в Япония.

Полша, която не разполага с ядрени централи, но възнамерява да построи две до 2030 година, е решена да продължи програмата си, според Хелена Трояновска, която отговаря за ядрената енергетика в правителството.

Словашката министър-председателка Ивета Радичова от своя страна заяви, че нищо не се променя за страната й що се отнася до ядрената енергия.

Словакия разполага с две ядрени централи - АЕЦ Моховце и Ясловске Бохунице, които осигуряват 55 процента от електричеството на страната.

В Литва бяха затворени два реактора от чернобилски тип, наследство от съветската епоха - в Игналина през 2004 година и 2009 година, - каквито бяха изискванията на ЕС. Литва желае да изгради нова ядрена централа, която да замени Игналина.

В контекста на ядрената криза в Япония еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви миналата седмица провеждането на тестове за устойчивост на 143 ядрени централи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
"Алфа рисърч": Сериозен спад в подкрепата за АЕЦ "Белене"51% смятат, че България трябва да изгражда нови атомни реактори. На противоположното мнение са 45% от интервюираните, т.е. с около една трета са намалели поддръжниците на ядрената енергияДнес, ако можеха да вземат решение вместо правителството, 32% от българите изобщо не биха изграждали нови реактори, 44% биха изградили един допълнителен реактор в зоната на АЕЦ "Козлодуй", а едва 24% биха изградили предвидените два ядрени реактора в Белене. Дори и поддръжниците на ядрената енергетика обаче са доста по-предпазливи, когато става въпрос за сигурност и избягване от икономическа зависимост. Едва 26% предпочитат изцяло руска технология за една евентуална бъдеще централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
kircone
преди 13 години
защо всички се втренчиха в АЕЦ в ЦИЕ? не е редно някак и е лицемерно на Запад да имат по 50 реактора, а ние да мизерстваме с вносен ток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Гюнтер достатъчно се изложи миналата седмица и стана ясно че няма дори образование за да е в комисия по енергетика. Обикновен адвокат, протеже на Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още