IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-много фалшификати има при текстила, козметиката и детските играчки

България се включва в кампания срещу разпространението на подправените стоки

15:01 | 28.05.12 г. 1
<p>
	<em>Контролът от митницата до пазара минава през много звена, които тепърва трябва да синхронизират своята дейност </em>&nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Контролът от митницата до пазара минава през много звена, които тепърва трябва да синхронизират своята дейност     Снимка: БТА

България се включва в международната кампания срещу разпространението на фалшифицирани стоки, организирана от международната полицейска организация INTERPOL и 11-те най-големи сертифициращи организации в света, които са обединени от организацията CIAC (Certification Industry Against Counterfeiting).

Това съобщиха от компанията Intertek Moody, която заедно с Министерството на вътрешните работи започва изпълнението на съвместна програма за борба с фалшификатите, част от операцията „Overshock“. Програмата беше представена на форум в София.

При откриването на форума регионалният директор на Интертек-Муди Европа Иван Савов обяви, че България е сред водещите страни по фалшифициране на продукти.

Сред най-често подправяните стоки са текстилните изделия, детските играчки и козметиката, поясни още Савов. В световен мащаб делът на фалшивите стоки съставлява повече от 5% от глобалния брутен продукт, сочат неофициалните данни на сертифициращите организации.

Мнението му беше подкрепено и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който подчерта необходимостта от спешни мерки срещу разпространението на неоригинални продукти. За пример той посочи медикаментите, чието фалшифициране застрашително расте.

Световната статистика сочи, че в Африка около 25% от фармацевтичните продукти са фалшиви, което е пряка заплаха за човешкото здраве. Подобни фалшификати се продават и в Европа, макар че техният процент е по-малък, поясни още Славов.

С тази цел преди четири години международните органи започнаха активна борба срещу разпространението на подправени стоки. По инициатива на Световната здравна организация Intertek изгражда глобална система от лаборатории, които да идентифицират фалшивите лекарства с цел бързото им изтегляне от пазара, поясни още Савов.

Разпространението на неоригинални продукти като оригинални нанася големи загуби не само на производителите, но и на потребителите, които плащат за некачествени продукти, поясниха експерти.

Въпреки че българският пазар не води статистика за дела на ментетата спрямо законно продаваните продукти, редица представители на бизнеса са сигнализирали контролните органи за нелоялната конкуренция от продажбата на фалшификати.

„Производители и търговци на детски играчки, които притежават лицензионните права за продажба на световно известни компании, нееднократно са сигнализирали за нелоялната конкуренция от компании, които продават незаконно техните стоки“, обясни за Investor.bg Надя Попова, председател на браншовата асоциация „Детски играчки“.

Докато контролът върху безопасността на играчките беше завишен значително през последните години, то при патентните нарушения бизнесът сякаш остава безсилен срещу нарушителите, посочи още Надя Попова. Обикновено големите компании разполагат с патентни представители в съответните държави, които защитават техните права, но те нямат ресурса, за да проверяват всички стоки на пазара.

Затова и през 2008 г. сертифициращите организации по света заедно с INTERPOOL се обединиха за пресичането на тези практики, припомни министър Цветанов.

Съвместната програма с МВР, която стартира от днес, предвижда създаването на системата за комуникация със сертифициращите организации и органите на реда. Системата ще обобщава информацията за появата на фалшифицирани стоки на пазара, като идеята е да се привлекат граждански и потребителски организации, които да подават съответните сигнали.

С включването на България към операцията “Overshock” се очаква сертифициращите организации да осъществят постоянна връзка за сигнализиране на контролните органи, така че при наличие на ментета на пазара, да се вземат съответните мерки срещу нарушителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Хм, играчки и козметика....а алкохола и цигарите са извън класацията, щото не могат д ги фанат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още