IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент погреба АСТА

С огромно мнозинство депутатите отхвърлиха предизвикалото масови протести споразумение

15:24 | 04.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В редица страни се проведоха протести срещу приемането на споразумението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В редица страни се проведоха протести срещу приемането на споразумението. Снимка: Ройтерс

От Никола Димитров, Dnes.bg

Европейският парламент отхвърли споразумението за защита на интелектуалната собственост АСТА с 478 гласа при 39 „против“, погребвайки го по този начин за Европа.

Вотът в Страсбург днес стана възможен, след като опозицията на десните групи на Европейската народна партия (ЕНП) и консерваторите беше сломена и искането им ЕС да изчака още 2 г., докато се произнесе Европейският съд в Люксембург, беше отхвърлено. 

"АСТА беше отхвърлена от 5 парламентарни комисии и продължаваше да съществува, само защото беше поставена на командно дишане от ЕНП. Време е да я погребем и да продължим нататък", заяви докладчикът на Европейския парламент Дейвид Мартин.

Християндемократите от ЕНП внесоха в зала искане за връщане на ратификацията в комисиите, което също беше отхвърлено. Веднага след вота Европейската комисия, която сезира съда за АСТА, обяви, че няма да изтегли иска си и че държи магистратите да кажат дали споразумението нарушава Хартата на основните свободи, която е част от Лисабонския договор.

Брюксел се надява след положително решение на съда да внесе отново АСТА за ратификация в парламента, което вероятно ще стане след изборите през 2014 г., когато депутатския състав ще е различен.

По силата на договора Европейският парламент се произнася последен по ратификацията на международни споразумения и без съгласието му те не могат да влязат в сила.

Всички парламентарни комисии, на които АСТА беше разпределена за мнение, я отхвърлиха. Междувременно в Европейския парламент беше внесена подписка от близо 2,5 млн. граждани срещу споразумението. Основните мотиви срещу него бяха, че заради неяснотата на текстовете е възможно ограничаване на свободата на интернет, сурови санкции за теглене на файлове за лично ползване, както и превръщането на интернет в платена услуга заради по-големите разходи на доставчиците, които трябваше да следят да не се сваля съдържание с авторски права.

Европейският парламент отправи множество упреци към Европейската комисия, която водеше преговорите от името на ЕС, за тайно водене на преговорите и задкулисни уговорки. В последния момент Еврокомисията предложи да уточни в наредба неясните текстове и се отказа да иска от доставчиците да следят какво правят потребителите в мрежата, но парламентът отхвърли сделката.

Споразумението, договорено от ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, трябваше да засили спазването на правата върху интелектуалната собственост и борбата с онлайн пиратството и вноса на фалшифицирани стоки. Гласуването от сряда означава, че нито ЕС като цяло, нито отделни държави членки ще могат да се присъединят към ACTA.

Още новини за ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
БРАВО ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още