IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung трябва да плати на Apple обезщетение за 1 млрд. долара

Apple може да поиска забрана за внос на американския пазар на някои от продуктите на своя конкурент

09:35 | 25.08.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Адвокатът на Samsung Кевин Джонсън е преследван от журналисти след приключването на делото, гледано от федерален съд в Сан Хосе, Калифорния.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Адвокатът на Samsung Кевин Джонсън е преследван от журналисти след приключването на делото, гледано от федерален съд в Сан Хосе, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple нанесе опустошителен удар срещу корейския си конкурент Samsung в продължаващото месеци наред патентно дело.

Щатският съд в Калифорния постанови, че Samsung трябва да плати на Apple обезщетение за 1,05 млрд. долара заради нарушаване на авторски права, съобщава BBC.

Журото обяви, че няколко от устройствата на Samsung нарушават шест от общо седемте обявени от Apple за нарушени патенти, сред които патент за свойства при чувствителни на докосване екрани, като т. Нар Multi Touch вкарване на данни и уголемяване на изображение с помощта на пръстите, както и патенти за дизайн на Apple.

За сметка на това съдът отхвърли напълно твърденията на Samsung, че патенти на южнокорейската компания също са нарушени и отказа да ѝ бъдат изплатени компенсации. Съдът отхвърли и твърденията на корейската компания, че някои от патентите на Apple са невалидни.

Apple може да поиска забрана за внос на американския пазар на някои от продуктите на своя конкурент, а Samsung обяви, че ще обжалва решението.

„Незабавно ще обжалваме това решение. Ако е необходимо ще стигнем до Върховния Апелативен съд“, се посочва в изявление на Samsung.

Не всички претенции на Apple бяха удовлетворени. Компанията искаше обезщетения за 2,5 млрд. долара, докато търсената от Samsung сума беше за 519 млн. долара

Apple заяви, че аплодира решението на съда за това, че „намира поведението на Samsung за злонамерено и така отправя силен и ясен сигнал, че кражбата не е редна“.

Samsung определя присъдата като „загуба за американския потребител“.

Решението „ще доведе до по-малък избор за потребителите, по-малко иновации и вероятно по-високи цени“, се казва още в изявлението на Samsung.

Заедно Apple и Samsung държат повече от половината от глобалния пазар на смартфони и таблети.

Журито е уведомило съдия Луси Кох в петък, че е стигнало до решение след 22-часови заседания през последните три дни. Сравнително бързо решение за толкова сложен случай, пише Wall Street Journal.

С присъдата приключва почти двумесечното дело, което сблъска пред Темида две от най-известните и големи технологични компании и техните скъпоплатени адвокати. Въпреки че присъдата не засяга нито един от последните най-нови продукти на компаниите, тя може да доведе до промяна на дизайна на таблети и смартфони в бъдеще.

По време на делото и двете групи оцениха много доказателства като толкова деликатни, че адвокатите се опитаха енергично да ги изключат от прегледа. Те се страхували от разкриване на фирмена тайна или квалифицирали дадени доказателства просто като незначителни. Американците, които обвиниха Samsung през изминалата година, действително изграждаха стратегията си на основава главно на вътрешнофирмени стратегически документи на корейците. Това трябваше да се докаже, че Samsung умишлено имитира телефоните на производителя от Калифорния. "Samsung е най-големият фен на iPhone", каза Харолд МакЕлхини, който ръководеше тълпата със защитници на Apple, в заключителната си пледоария във вторник. "Те се опитваха да се конкурират с Apple. Когато не успяха, те просто го копираха“.

Адвокатите на Apple постоянно се позоваваха на 132-страничен вътрешнофирмен стратегически документ от Samsung. Той е озаглавен "Относителен доклад за развитието за S1, iPhone" и е с дата 2 март 2010 г. В него в координатни системи са изброени и сравнени различни функции на телефона на Apple и смартфона на Samsung Galaxy S1. В допълнение са изброени и "насоки за подобряване", много от които включват имитация на свойства на iPhone.

Същевременно адвокатите на американския концерн също така цитират електронно писмо от 2010 г., в което под формата на точки са предадени оплакванията от шефа на подразделението на мобилните телефони на Samsung. Той се оплаква от изоставането на своите продукти в сравнение с iPhone, като го нарече "разлика от земята до небето. Това е проблем на конструкцията", пише в е-мейла. 

Адвокатите на Samsung пък контрират, че няколко предложения от страна на конкурентите не може да са незаконни. Те пък посочиха електронна поща от 24 януари 2011 г., в мениджърът която на високо равнище на Apple Еди Кю хвали в писмо до Тим Кук таблета на Samsung, който е по-малък от iPad. Писмото поставя спекулациите, че Apple скоро може да пусне по-малка версия на своя IPAD, в по-различна светлина.

Samsung привлече вниманието на журито към Fidler Tablet, устройство за четене на електронни вестници, което е било проектирано през 1994 г. Създателят му Роджър Фидлер заяви чрез видеоконферентна връзка по време на процеса, че устройството, което подобно на IPAD на Apple има закръглени ъгли, никога не е излязло в продажба. Южнокорейците твърдят, че е с достатъчно сходен дизайн, за да бъде отхвърлен един от патентите, цитирани от Apple.

Друг потенциално важен документ е скица за една таблет от Samsung, пратен по електронната поща нна 6-и януари 2010 г., три седмици преди излизането на първия iPad. Адвокатите твърдят, че заради този черно-бял шаблон, който е изпратен на високопоставения дизайнер на Samsung Джин Со Ким има доказателства, че те са открили дизайна си преди представянето на конкурентни продуктови характеристики. Ким и други дизайнери отрекоха пред съда, че са копирали устройства на Apple.

Определянето дали устройствата нарушават патенти за дизайн или подвеждат пазара, бе един от най-важните въпроси за това, дали клиентите може да сбъркат продуктите на двете компании. За да докаже това, Apple представи доклад на търговеца на дребно Best Buy, в който се казва, че купувачите са връщали таблети на Samsung, защото всъщност са искали да имат iPad.

Съдия Кох в по-ранно дело вече забрани вноса на един от подсъдните продукти, Galaxy Tab 10.1. Тогава тя видя силни аргументи у Apple.  

Всичко за патентните спорове четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Началото на тази история е един анализ отпреди няколко години, който Apple беше поръчала преди няколко години. Впоследствие стана публичен и всеки, който желае може да го прочете. В него много точно специалистите се бяха аргументирали как (и защо) Samsung ще детронира Apple за 2-3 г. и ще бъде лидер на пазара за смартфони, таблети и всички производни.Почти веднага след като от борда на Apple прочетоха доклада взеха да сменят доставчиците на компоненти и фабриките за асемблиране като паралелно с това наеха най-добрите и скъпите адвокати в света за да забавят или предотвратят това.Това обобщава най-точно ситуацията.За мен Apple имат наистина най-добрите хардуерни продукти (макар че пак евтини китайци им ги правят) но съм за Samsung защото корейците със доста труд и находчивост успешно за малко щяха да се преборят със славата и доминацията на Apple. А и конкуренцията е хубаво нещо плюс това като специалист в тази област хич не ми харесват цените на Apple.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Същото са правили и империите на Египет,Рим,Византия, Турция.. А какво е правила Великобритания? А великата Франция? А какво искаше Германия през WW2? Стандарти е имало,има и ще има. "Просто хората" ще живеят по тези правила, а не както на тях им хареса.Защото правилата се налагат ит силните, а на победените - Vae victis,както е казал галският пълководец Брен когато превзел Рим през 390 пр.н.е.По същите правила е действала и Руската Империя,налагайки волята си над средноазиатските народи.Както и над България след 1878,благодарение на което на Берлинския Конгрес последната е разчленена на парчета.Така че пасквилите ти звучат малко пресилено.Впрочем,европейските,австралийски и корейски съдилища също издават подобни присъди.А Самсунг са, BTW,един от доставчиците на Епъл за устройствата им.Така че повечето от това е медийна мъгла.А доларът няма да престане да бъде резервна валута на света, поне в близките 50 години.Ти ако искаш си дръж парите в албански леки...право на избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
aristotel
преди 11 години
До bgMan Никога не съм се вливал нито в партии нито в психо кръгове. Но е дразнещо за мен както и за някои др. индивиди да гледат как ВЕЛИКАТА АМЕРИКА се вживява в ролята на световен ПОЛИЦАЙ. Първоначално САЩ бяха първоначални 13 щати се придвижват на запад, подчинявайки или унищожавайки коренното население на континента и отнемайки от Мексико Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния. забравихте ли Виетнам, Сомалия, Кувейт, Афганистан, забравихте ли СЪРБИЯ, Ирак, Либия и сега кой следва ??? Иран, а може би северна корея или с Китай по повод Тайван. Предпочитам правото на избор на живот отколкото принудата да живея по някакъв си техен стандарт. "Предстои отказ от долара като валута при търговията с горива и други природни ресурси. С какво ще се замени доларът не е ясно. Ясно е обаче, че притежателите на многото долари вече са решили да ги прежалят. Те си знаят защо." :-) не несъм комунист, не съм капиталист нито фашист, а ПРОСТО ЧОВЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Абе aristotel , и ти ли си от онези ограничени и нискообразовани елементи дето вярвайки в теориите за световна масонска/еврейска конспирация си мислят че всички останали хора по света са доста по-*** от тях и не могат да видят очевидното. Дразнещо е такива като теб да си мислят че са единствените виждащи. Не се оставяй вярата ти в тези приказки пускани от отдела за дезинформация на КГБ/ФСБ дотолкова да замъгли разума ти за всичко останало и да считаш световната масонско/еврейска конспирация за първопричина на всичко лошо и на всяка неправда по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
aristotel
преди 11 години
къде е централата на МВФ, а също и на ООН върху чия зема върху земя дарена от Рокфелер, къде е Световната банка. Американците въртят света и изнудват всички въпроса е ДОКОГА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
FNM
преди 11 години
Какво ли щеше да бъде решението, ако журито беше в Европа, да не говорим за Корея?Патенти от рода на това как да изглежда телефон с тъчскрийн или как да си движиш пръста по екрана и други подобни измислици въобще са нонсенс. По тази логика например всички лаптопи си приличат досущ като две капки вода и всеки производител трябва да съди всеки останал.На мен лично дизайните на Самсунг въобще не ми приличат на Епълските, които определено са по-добри. За сметка на това, Андроидът като възможнсти на софтуера и свобода за кастъмизиране е обиколка пред айфона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
VBT
преди 11 години
Щатският съд....Нямам повече въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Корейците са си стари имитатори:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още