IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Реглинг: Спасителните фондове за еврозоната имат нужда от Германия

Ако страната не одобри постоянния фонд, Португалия и Ирландия може да не останат в еврозоната, предупреждава президентът на временния европейски спасителен фонд

11:53 | 03.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Клаус Реглинг: Спасителните фондове за еврозоната имат нужда от Германия

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) няма да постигне целта си, ако решението на Германския конституционен съд не одобри правомощията му, заяви пред германското списание Spiegel президентът на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС - временният спасителен фонд за еврозоната) Клаус Реглинг, визирайки постоянния спасителен фонд за валутния съюз, съобщи MarketWatch.

"Без Германия ЕМС няма смисъл“, твърди Реглинг.

Той смята, че ако държавите-членки на еврозоната постигнат целите си за консолидиране на бюджетите и увеличат конкурентоспособността си, кризата с националните дългове може да бъде преодоляна в рамките на 2 години.

Според него ЕИФС е успял в предотвратяването на най-лошите възможни сценарии за дълговата криза, която продължава вече трета година.

Влизането в действие на ЕМС зависи от решение на Германския конституционен съд, което трябва да бъде обявено на 12 септември.

„Ако то не е в наша полза, Португалия и Ирландия вероятно няма да могат да останат в еврозоната“, предупреждава президентът на ЕИФС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
А казват ли какво ще стане с Германия, ако го одобри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още