IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: По-ниски лихви и повече гаранции от ЕИФС могат да помогнат на Гърция

Депутати от европарламента пък настояват "тройката" международни кредитори на страната да се отчита пред тях за свършената работа

13:27 | 21.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Меркел: По-ниски лихви и повече гаранции от ЕИФС могат да помогнат на Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила на закрита среща с немски депутати, че по-ниски лихви и увеличаване на гаранциите на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) могат да помогнат за запълване на дупката в гръцките държавни финанси, съобщи Ройтерс, като се позовава на свой анонимен източник, присъствал на срещата.

Меркел е казала, че гаранциите за ЕИФС могат да бъдат увеличени с 10 млрд. долара и че Германия ще даде своя принос в това начинание, посочва източникът. Други държави от еврозоната пък биха могли да помогнат по свой начин на Гърция, добавя той.

Междувременно депутати от Европейският парламент са поискали да изслушат представители на „тройката“ кредитори на Гърция (Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка), заяви източник от ЕП.

„Депутатите призовават настоятелно да им бъде дадена възможност да изслушват представители на „тройката“, които би трябвало да предоставят на членовете на парламента редовни отчети за свършената работа“, посочи източникът.

„Тройката“ осъществява контрол на социално-икономическите реформи в държавите от еврозоната, които получават международна спасителна помощ.

Според източника целта на предложението е осигуряването на по-голяма прозрачност в дейността на „тройката“, която поема сериозни критики за орязването на социалните придобивки на гражданите на държавите, получаващи финансова помощ.

Освен това по думите му депутатите в ЕП са приели с мнозинство председателят на институцията да бъде включен постоянно към процеса на реформи в европейския икономически и валутен съюз, който в момента се координира от председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия, на ЕЦБ и на Еврогрупата.

Днес гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че страната му е изпълнила всички задължения, поети пред международните кредитори, и очаква, че партньорите ѝ също ще го направят по отношение на нея, съобщи РИА Новости.

„Гърция направи всичко, което трябваше и което се бе ангажирала да направи. Нашите партньори, включително Международният валутен фонд, също трябва да направят това, което са приели да изпълнят. От успешното приключване на този процес през следващите няколко дни зависи не само бъдещето на нашите страни, но и стабилността на цялата еврозона. Никакви технически затруднения в търсенето на формалните решения не оправдават безразличието или закъснението“, се посочва в изявление на Самарас.

Днес той заминава за Брюксел за срещата на високо равнище на Европейския съюз по повод бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Макар че въпросът за Гърция и дълговата криза в еврозоната не е включен в дневния ред, Самарас може да предизвика обсъждането му с цел скорошно вземане на решение по отпускането на поредния транш от втория спасителен пакет за страната, смятат наблюдатели.

Утре гръцкият премиер ще се срещне с председателя на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер. Във връзка с предстоящото на 26 ноември ново заседание на Еврогрупата Самарас отмени посещението си в Катар, където искаше да обсъди катарски инвестиции в гръцката икономика.

Въпросът за отпускането на поредния транш за Гърция бе отложен за 26 ноември, след като Еврогрупата тази нощ не успя да постигне политическо решение по въпроса, а Юнкер посочи несъгласувани технически подробности като причина за отлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Фрау, досега много неща "можеха" да помогнат и нито едното не помогна. След 2 години ще се чудите кое ще помогне на ЕЦБ като се изправи пред фискалната пропаст. Ще трябва пак да я запълва с прясно евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още