IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитници на пълната забрана за пушене протестират срещу смекчаването на закона

Стотици граждани обикалят демонстративно на заден ход сградата на парламента с призив да остане забраната за пушене на закрито

16:58 | 13.12.12 г. 3
<p>
	Защитниците на пълната забрана ходеха демонстративно назад, за да илюстрират крачката назад в законодателството, ако станат промените. <em>Снимка: БТА</em></p>

Защитниците на пълната забрана ходеха демонстративно назад, за да илюстрират крачката назад в законодателството, ако станат промените. Снимка: БТА

Привържениците на пълната забрана за пушене на закрити обществени места излязоха на протест днес (13 декември), като ходеха демонстративно назад докато парламентарната икономическа  комисия разглежда предложенията на независими депутати за либерализиране на сегашния режим, съобщи Агенция „Фокус“.

Те се събраха пред сградата на парламента на пл. "Княз Александър I" №1 откъм бул. ”Дондуков”, където се провеждат заседанията на парламентарните комисии. Скандирайки "Предателите вън", защитниците на забраната прочетоха отворено писмо до институциите с призив да се запазят сегашните условия. 

Преди броени дни председателят на комисията по здравеопазване в парламента Десислава Дариткова заяви, че комисията няма да подкрепи промяната в режима.

Депутати от ГЕРБ лансираха идея промяната да стане чрез изменение на Закона за туризма, който трябва да се гласува на второ четене в икономическата парламентарна комисия днес.

По последна информация здравният министър Десислава Атанасова е напуснала заседанието на здравната комисия, за да присъства на икономическата.

Досега девет организации са внесли писма в Народното събрание, с които се възмущават от намеренията за промяна в Закона за здравето.

”Ние усетихме ползата от това да не се пуши в заведенията. Дишаме свободно, не миришем, заведенията с добро обслужване са пълни и в тях не се пуши. Искаме това да продължи”, посочват от гражданското движение „България без дим“.

В подкрепа на сегашната пълна забрана за пушене има и петиция , която е подписана от над 16 хиляди души.

От Националния борд по туризъм изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Дянков, министърът на икономиката Делян Добрев и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова, в което се заявява, че е категорично за запазване на забраната за пушене на закрито.

От борда напомнят, че евентуална промяна може да означава загуби за туризма, тъй като подписаните договори с чуждестранни туроператори за зимния сезон тази година и за лятото на 2013 г., са сключени при условието, че в България не се пуши на закрити обществени места. Досега има продадени 145 000 куверта за Коледа и Нова година при условията на сега действащия закон, посочват от борда.

Промяната би била лош знак за инвеститорите и би им показала, че имаме нестабилно законодателство и икономическа среда, обясняват от там. И допълват, че всеки чуждестранен турист има право да предяви рекламация, да се откаже от от пътуване в последния момент и да претендира за законна компенсация на основание – частично разрешение за пушене на обществени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ммм да голяма глупост е тоя закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
karadjata
преди 11 години
тоя въпрос със забраната за тютюнопушенето на закрити места трябва да го поставят заедно с референдума за АЕЦ-а и народа да реши какво ще става и да се приключи. аз съм непушач, но тази забрана е абсолютна глупост, бих казал най-голямата простотия в демократичната ни история. а и непушачите почти на ходят по заведения или го правят рядко и ако го правят в компанията им има повече пушачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още