IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестервале: Германия ще се фокусира върху търговията с Югоизточна Азия

Има политически консенсус в Берлин да развием сътрудничеството с тези нови центрове на икономическа мощ, коментира министърът

11:21 | 09.02.13 г. 10
<p>
	Германският външен министър Гидо Вестервале със сингапурския си колега К Шанмугам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Гидо Вестервале със сингапурския си колега К Шанмугам. Снимка: Ройтерс

Германия планира да стимулира икономиката си чрез свободна търговия със страните от Югоизточна Азия, заяви пред Bloomberg германският външен министър Гидо Вестервале, който е на посещение в Сингапур.

„Има стратегически и политически консенсус в германското правителство да развием сътрудничеството с тези нови центрове на икономическа мощ в Югоизточна Азия“, коментира той. „Германската инженерна мисъл е добре известна. Доверието, на което се радваме в сферата на икономиката, също е добре известно. Това е, което може да предложим“.

Германската икономика се забави, след като европейската дългова криза охлади износа в еврозоната. Така германските компании бяха принудени да се ориентират към по-бързо развиващите се азиатски пазари. През изминалата година растежът на четвъртата по-големина икономика в света се забави до 0,7% от 3% през 2011 г., разкриват данни на Федералния статистически институт.

„Ние не можем да генерираме растеж с още дългове“, коментира Вестервале. „Това няма да проработи. Това само ще дестабилизира световните икономики. Най-добрата алтернатива е свободната търговия“.

За периода 2013 г. - 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Индонезия ще нараства средно с 6,4%, този на Тайланд с 5,1%, а този на Филипините с 5,5%, се посочва в публикувана през ноември прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

На Германия се падат 20% от търговията между Сингапур и Европейския съюз (ЕС) като в мегаполиса държава са базирани над 1300 германски компании.

Германският външен министър  Гидо Вестервале със сингапурския си колега К Шанмугам. Снимка: Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Deant, просто това е нормалната логика. Другото е манипулации за плебса. Жалко , че много хора изпростяха от системен недоимък и промиване от "услужливи" медии всекидневно. Толкова години се надяваме , че Европа ще вразуми управляващата хунта с различни цветове. Не излязат ли хората масово на улицата промени няма да има. Ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да и утре е такъв подходящ момент. Има организирани протести и аз ще съм там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
проблемите на България са свързани с корупцията на управляващите и с неизгодните договори сключвани от тях с ЧЕЗ ,Софийска вода или ЕОН .Единственият начин за да може да не бъде така е народът да излиза на улицата и да изразява своето недоволство.управляващите само от това се страхуват.Без монополни структури и с повече либерализъм на местото на регулациите и псевдо социалните модели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
И на тебе +1000. Мисля, че все повече хора тука започваме да си приближаваме мненията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
От какъв зор ще ни дават пари за компенсиране затварянето на и V блок на Козлодуй, като с евтиния ток можехме да произведем евтина продукция , с наши работни места и да има полза за цялата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Не е точно заглавието. От тези врътки ще спечелят десетки немски фирми, но печалбата ще отиде в джоба на акционерите/собствениците. За държавата пряка печалба няма да има. Трансфера ще се заформи през офшорка и т.н. както е повече от 40% от световната икономика.Нашия проблем не е в малоумното евро а във валутния борд който е капан за българската икономика (бог да я прости).Скапания ЕС изкривява и бюджета на България. Така вноските от бюджета се прехвърлят в Брюксел а се връщат малко в повече ??? но вече е определено в кои сектори да се харчат, а не от каквото има нужда държавата. Ние може да не искаме тези пари за магистрали и зърнопроизводители, а да се дадат на инвестиционна банка , която да се задължи да ги отпуска с/у 1% за малък бизнес. Това е равносилно да си дадеш заплатата на комшията и той да ти казва от кой магазин какво да си пазаруваш (той също има магазин де).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
deant
преди 11 години
"освободи лева от фиксирания курс към малоумното евро"+100000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
lozkhris
преди 11 години
Kaто предложим какво - кисело мляко и бели робини? Германия произвежда и изнася технологии и машини за фабриките в Азия. Ако американският пазар спре да купува китайски ***, остро изниква въпросът на кого ще продават машини германците?! Е, след Китй ще дойде Виетнам, Бангладеш и Бурма...Но България ще последва Германия само ако си либерализира пазара, приеме мерки за стимулиране на происводството и потреблението и освободи лева от фиксирания курс към малоумното евро.Само че мутризираната българска псевдо-икономика няма как да проработи докато се управлява по начина, по който се управлява.А и Германия ще трябва да приеме в края на краищата девалвация на еврото - няма друг изход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Или накратко "следвай парите". Парите са вече в Азия, а дълговете в Европа, Америка и Япония. И ние би трябвало да последваме Германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още