IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай детронира САЩ като лидер в глобалния стокообмен

За много страни по света Китай бързо се превръща в основен търговски партньор, коментира Джим О'Нийл

11:13 | 11.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай детронира САЩ като лидер в глобалния стокообмен

Китай е изпреварил САЩ като водеща държава в световния търговски стокообмен, съобщава Bloomberg, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В края на 2012 г. общият стокооборот на Китай (износ плюс внос) е достигнал 3,87 трлн. долара, докато този на САЩ е възлязъл на 3,82 трлн. 

Съединените щати излязоха начело по търговски стокообмен след края на Втората световна война, но сега отстъпват лидерството на Китай.

„За много страни по света Китай бързо се превръща в основен търговски партньор“, коментира известният икономист и председател на Goldman Sachs Asset Management Джим О'Нийл.

"В края на настоящото десетилетие търговският обмен на много европейски държави с Китай ще е по-висок от стокообмена им в рамките на Стария континент", смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
орк
преди 11 години
това са пълни глупости и резултата на много лошата система за отчитане на обема на търговия. Пример - Епъл сглобява телефоните си в Китай. Плаща за това по 2 долара на телефон. Логистиката му е организирана така че всичко да влиза на парче и там да се асемблира. Китай има добавена стойнсот 2 долара но отчита 300 долара внос и 302 износ. А щатите отчитат 302 внос от Китай а не от Корея и Япония.Пълна глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
albobo76
преди 11 години
Поредния пирон в ковчега на умиращата империя. Китай ще детронира САЩ във всичко в недалечно бъдеще. Нашите лидери обаче, по-стара БГ традиция ще стоят на потъващия кораб до последно, като герои, докато ни завлече чак до самото дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Икономистите от Голдман Сакс явно не си правят планове за скорошна криза в Китай. На мен лично това ми се струва малко по-смело, отколкото е уместно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още