IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Не актуализация на бюджета, а овладяване на разходите

Проблемите за бюджета не са в приходната, а в разходната част

09:14 | 06.07.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През изминалата седмица министър-председателят Пламен Орешарски хвърли поредната бомба в публичното пространство с декларацията, че се налага актуализация на бюджета за 2013 г. заради очаквания за неизпълнение на заложените приходи и в същото време – умишлено „занижени” разходи, които налагат ревизия нагоре.

Сумата, която Пламен Орешарски спомена по отношение на непланираната „дупка” в бюджета, т.е. евентуалното увеличение на дефицита след актуализацията, бе „1-2 млрд. лева”, пише в свой анализ по темата Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тук няма да коментираме сериозността на едно такова изказване – при положение, че заложеният дефицит по закона за бюджета за 2013 г. е около 1,1 млрд. лева, то има огромна разлика между повишение на този дефицит с близо 100% или с 200%. И това един бивш министър на финансите и настоящ премиер би следвало да го знае много добре.

Малко по-късно министърът на финансите Петър Чобанов потвърди новината за подготвяната актуализация на бюджета, като даде и малко повече информация за нейните параметри. Според него факторите, които налагат тази актуализация, са следните:

1/ очаквания за неизпълнение на приходите на Агенция „Митници” с 450 млн. лева тази година. 

Агенция „Митници” събира ДДС върху вноса, акцизи и мита. Това, което се вижда при тези три пера до май е, че като цяло те се представят на нивата от миналата година, а дори и малко по-добре. Събраният ДДС върху вноса е с около 38 млн. лева повече за първите 5 месеца, акцизите – с 34,5 млн. лева по-малко, а митата са донесли 8,3 млн. лева повече. Т.е. като цяло няма проблем със събираемостта тази година спрямо миналата, а очевидно изначално са заложени нереалистични приходи за агенцията. 

Освен очакваните по-ниски приходи на Агенция „Митници” тази година, министър Чобанов цитира и някои други приходни пера, които най-вероятно ще донесат по-малко от заложените приходи (като данъка върху доходите от лихви, за което ние отдавна предупреждаваме). Все пак по теза пера цитираните разминавания са доста по-малки и не биха могли сами по себе си да предизвикат актуализация.

Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 2
narod
преди 10 години
За да се овладят разходите трябва:да се редуцира състава на армията и полициятаполицаите и военните (пенсионират се на 45-50 год) да не получават такива високи пенсии докато не навършат нормалната възраст за пенсионирване- 63-65 год, ако не се намалят пенсиите им, да нямат право да заемат работни места на младите хора, в момента много пенсионирани полицаи и военни работят на държавна работа и получават заплата и пенсия, нека им се даде възможност да правят собствен бизнесда се премахнат 20 заплати на полицаите и военните при пенсиониране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
zhelevroman
преди 10 години
Б Ю Д Ж Е ТНА МИНИСТЕРСТВОНА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИЗА 2013 ГОДИНАII. РАЗХОДИ 1 131 320 000лв.На фона на тези цифри Министъра на Вътрешните работи иска още финанси, за да плати на полицаите охраняващи протестите!Ако от тези цифри той не може да намери начин да се разплати със служителите си да си подава незабавно оставка и да даде място на някой който би се справил със тази ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
демек и тука като в цялата държава парата се дава ама потъва и на яве униформен човек няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Към армията имам особен сантимент. За мен това е паразитна структура, която или трябва да се върне като истинска работеща армия или да се закрие и прелее към Гражданска защита, да ходят да чистят реки, пътища,гори. Да вършат нещо тея тумбаци! Който е бил в казарма последните години преди закриването на наборниците може да ви каже какво се върши там от кадроваците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
а имен ако питаш моментално трябва да се разреши притежаването и носенето на оръжие . 10 застреляни мургавелковци и нещата бързо ша съ укротят :) И 70 годишна баба може да дръпне спусъка на чифтето :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
Въпреки предприетото в последно време значително орязване на армията ни европейско изследване я нареди наскоро на второ място по численост спрямо населението на страната ни, като на 10 000 жители се падат по 45 военни. Третото място сред страните от ЕС бе отредено на Румъния, а първото - на Гърция с нейните 119 военнослужещи на 10 000 души населениеето и цялата статия : http://***.pan.bg/view_article-6-16872-ARMIQTA-NAMALQ-S-1500-ShtIKA.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
ба като за начало да приемат правила който да ни докарат до средните показатели на ЕС : военни , ченгета, администрация, магистрати на глава от населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
пръсчета нагоре Императоре . Докато не се промени съотношението работещи / не работещи (получаващи) тая страна няма да мръдне 1 мм напред . В момента 2.5-2.8 милн. работещи издържат над 7 млн. население п.п.за приватизацията мога да се съглася с теб едва тогава когато държавата докаже че може да управлява ефективно собствеността си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още