IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите купуват най-малко бензин със средна нетна заплата в Европа

Норвегия е на първо място в експертна класация по абсолютна цена на горивото

11:48 | 24.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Българите купуват най-малко бензин със средна нетна заплата в Европа

Най-малко бензин със средна нетна заплата може да се купи в България – само 218 литра. Сред аутсайдерите са също Украйна и Румъния, показва анализ на експерти на "РИА Рейтинг", цитиран от агенция Прайм.

Според нивото на нетната си средна заплата най-много бензин могат да си позволят поданиците на Люксембург – 2 300 литра месечно, като страната запазва лидерската си позиция в класацията. На второ място са норвежците с 2 200 литра, а тройката държави с най-достъпен бензин за населението се затваря от Великобритания.

В началото на юли бензинът се е продавал най-скъпо в Норвегия, а най-евтино – в Беларус от 32 държави, включени в анализа. 

За първото полугодие на 2013 г. цените в Европа са се променяли разнопосочно, макар че с приближаването към средата на годината цените на горивата започнаха да се понижават на практика навсякъде заради спада в цената на петрола.

Рейтингът е изготвен въз основа на официални статистически данни, преизчислени в рубли според официалния курс на руската централна банка, посочват от агенцията.

Най-силен ръст на цените на бензина в абсолютна стойност през първата половина на годината е отчетен в Норвегия, България и Финландия – с по 2% между януари и юни. Най-голям спад е регистриран във Великобритания и Полша (по 4%) и Литва (3%).

Цената на литър бензин от типа А-95 в Норвегия в началото на юли е била средно 78,5 рубли (около 3,60 лв.) за литър.

„За много държави дори от благоденстваща Европа подобна цена изглежда много висока. Но за повечето норвежци с техните значителни доходи според световните стандарти тази цена изглежда не е притеснителна. Още повече, че значителна част от цената на бензина в Норвегия влиза в местния бюджет, а не в петролните компании. Затова тук горивото изпълнява и социалната функция на преразпределяне на благата“, отбелязват експертите, изготвили анализа.

На второ място е Италия с многобройните икономически проблеми, като литър бензин там е струвал 64,1 рубли. В тройката на водачите влиза и водещият петролен търговец Холандия, където цената на литър гориво достига 73,8 рубли.

На опашката в класацията са държавите от Митническия съюз – Русия, Казахстан и Беларус. На последното място е Беларус, където според оценките на експертите на "РИА Рейтинг" литър бензин А-95 е струвал 29 рубли. Трябва да се отбележи, че цените на горивото в Беларус се регулират от държавата.

На второ място отзад напред е Казахстан с цена от 30,2 рубли за литър бензин. Русия със средна цена на бензина от 31 рубли за литър заема 30-тото място в класацията.

При дизеловото гориво в първата тройка в началото на втората половина на годината влизат Норвегия с 69,8 рубли за литър, Швеция с 69,7 рубли и Италия с 69,5 рубли. Най-евтино дизеловото гориво остава в Казахстан, Беларус и Русия.

Експертите от "РИА Рейтинг" отбелязват, че в някои европейски държави дизелът е по-скъп от бензина, като най-очебийна е тази разлика във Великобритания (2,5 рубли за литър), Румъния и България. Най-високата разлика в цените в полза на бензина е отчетена в Холандия (14,1 рубли за литър), Дания и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Есхил
преди 10 години
Остава въпросът колко произвеждат средно българите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 10 години
И двете заглавия са абсолютно коректни. Сметнахме, че аудиторията на Инвестор се интересува повече от случващото се в България, отколкото в Норвегия - нищо скандално, просто редакторска гледна точка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Батя
преди 10 години
инвесторе големи сте шушумигипърво заглавието беше че в Норвегия безнзина е най скъп, но неее , къде къде по-яко си е да натякваме на българина че е бедния просяк на Европанякак си по сканадалничко и продавемо звучи! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още