IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Арбитражът за АЕЦ "Белене" продължава да ме притеснява

За подновяването на проекта премиерът не даде конкретен отговор каква е позицията на правителството

12:58 | 13.09.13 г. 6
Орешарски: Арбитражът за АЕЦ "Белене" продължава да ме притеснява

Надявам се на благоприятен резултат от делото в арбитражния съд по АЕЦ "Белене", но продължавам да се притеснявам, заяви премиерът Пламен Орешарски във времето за парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Министър-председателят отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев защо в свое участие в национална медия на 30 май тази година Орешарски е посочил сумата от 2,4 млрд. евро като иск на "Росатом", който с голяма степен на достоверност ще бъде спечелен.

„Сумата, която съм споменал по нациоанална медия, е само ориентировъчна и беше за наследените ангажименти и задължения“, посочи в отговор Орешарски.

Премиерът изрази надежда, че адвокатите на страната ни ще направят всичко възможно да намалят щетите от иска на "Росатом" заради спирането на проекта. Изходът от делото в арбитражния съд не е обект на коментар в пленарна зала, добави той. „Убеден съм, че адвокатите, наети от българска страна по делото за АЕЦ "Белене", ще направят всичко възможно да минимизират щетите, а дай боже да няма и никакви щети“, каза Орешарски.

„Въпреки това, докато не видя финалния резултат, аз ще продължа да се притеснявам и това не е въпрос на оценка на шансове, а е в резултат на самия факт, че има открит висящ въпрос“, добави премиерът.

Не бива да се коментират в медиите дори ориентировъчни суми, защото това би повлияло върху решението на арбитража, подчерта в реплика Добрев.

По темата за подновяването на проекта АЕЦ "Белене" министър-председателят не даде отговор на въпроса каква е позицията на правителството. „Многократно съм разговарял не само по този въпрос, но и по други важни въпроси и с двете парламентарни групи. В резултат на тези разговори имаме програма, която ще бъде представена на вашето внимание другата седмица“, коментира Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Мен пък много взе да ме притеснява притесненнието на Орешарски и да ми навява съмнения за нови мащабни злоупотреби и ново национално предателство в особено големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз лично очаквам "арбитража" по казусът с бюлетините, подслушванията и самолетите, по които така се тупахме по гърдите. Ако отговорите на тези въпроси са вятърничеви, като този за Пеевски - за мен това правителство е незаконно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
kane
преди 10 години
ако РБ иска да инвестира в п-во ел.енергия да зареже АЕЦ и ТЕЦДа построятедин заводи за солари и един за вятър турбини и те да са държавниДъравата да си покрие държавните имоти с тези еко.енерг-циСАМО ТОВА Е ПЪТЯТ ЗА РБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Абсолютно!Путин ги качи на власт в България със задача номер рестарт и реализиране на АЕЦ Белене, както и да не пипат Лукойл или Газпром в България за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
stasi666
преди 10 години
''Орешарски: Арбитражът за АЕЦ "Белене" продължава да ме притеснява''Шефовете ми решиха да загубим делото и аз и Боко да сме виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още