IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте най-важни финансови урока за вашите деца

Вижте как да научите малчуганите да спестяват, да харчат и да управляват финансите си още от ранна детска възраст

09:45 | 27.10.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петте най-важни финансови урока за вашите деца

Имайки предвид колко важни са финансовите навици за живота ни, изненадващо е, че в училище децата не учат за парите. Като родител можете да предадете на детето си важни финансови уроци. А и трябва да го направите, съветва списание Forbes.

„Погледнете ипотечната криза и колко много семейства изгубиха домовете си – 3,9 млн. домакинства. Вижте сумата – студентските заеми са за над 1,1 трлн долара. Задълженията ни по кредитни карти наброяват 845 млн. долара. Пределно ясно е, че възрастните не знаят много за парите. За да помогнем на следващите поколения да не допускат грешката на възрастните и за да водят един приличен финансов живот, те трябва да знаят основните неща за парите“, казва авторката на бестселъра на New York Times „Get a Financial Life“ Бет Коблайнър. Тя е i член на Консултативния съвет по финансовите въпроси към президента.

Коблайнър казва, че още на тригодишна възраст децата могат да разберат що е то спестяване и харчене. Проучване на University of Cambridge разкрива, че децата формират паричните си навици на 7-годишна възраст.

„Колкото по-рано родителите започнат да извличат предимствата на моментите, в които използваме пари всеки ден, толкова по-добре ще се справят нашите деца. Например, дайте на 6-годишно дете два долара и го оставете да избира кой плод да си купи. Родителите са тези, които могат да изградят финансовото поведение на своите деца. Така че зависи от нас да отгледаме поколение от умни потребители, инвеститори, вложители и дарители“, казва тя.

Ето кои са най-важните уроци, които децата трябва да научат, когато достигнат определена възраст.

Когато децата са на възраст от 3 до 5 години...

Урокът: Може да се наложи да почакаш, докато се сдобиеш с това, което искаш.

„Това е урок, който хората от всички възрасти трудно усвояват“, казва Коблайнър. Въпреки това способността за отлагане  на удовлетворението може да ни подскаже колко успешно ще бъде детето, когато порасне. Децата на тази възраст трябва да разберат, че, ако искат нещо, те трябва да почакат и да спестят пари, за да си го купят.

Давайки за пример своето семейство, тя казва: „Когато влезем в някой магазин, ако аз кажа „Нямаме пари, за да купим това“, те са умни - знаят, че имаме кредитни карти. Ето защо аз бих казала: „Тук сме, за да купим подарък за еди-кой-си, затова няма да купим нищо за теб, защото не за това сме тук“. След този урок децата бързо ще научат, че посещаването на магазините невинаги означава, че непременно трябва да купиш нещо.

Дейности за децата на тази възраст

1. Когато детето ви чака на опашка, да кажем, за да се качи на люлките, обсъдете с него колко важно е да се научи да чака, за да постигне това, което иска.

2. Направете три буркана с надписи „Спестявания“, „Разходи“ и „Дарения“. Всеки път, когато вашето дете получава пари – дали за това, че е помогнало с домакинската работа, или е получило пари за рождения си ден, нека да пусне еднаква сума във всеки един от бурканите. Позволете на детето си да похарчи сумата в буркана с надпис „Разходи“ за малки неща като бонбони например. Парите в буркана „Дарения“ могат да отидат при някого, за когото знаете, че има нужда, или да дарите за каузата на някой приятел. Парите от буркана със спестяванията нека да похарчи за по-скъпи неща.

3. Позволете на детето си да си постави цел, например, да си купи играчка. Уверете се, че тя не е прекалено скъпа, за да може да се сдобие с нея скоро, а не след няколко месеца. Ако вашето дете си постави за цел да притежава скъпа играчка или нещо друго, предложете му подходяща програма, с която да постигне целта в приемливи срокове. Коблайнер казва, че докато оказването на помощ е личен избор за всяко семейство, на тази възраст, малко насоки биха могли да помогнат на детето да спести и да постигне целта си.

Всеки път, когато вашето дете сложи пари в буркана със спестяванията, помогнете му да ги преброи, за да знае с колко пари разполага. Говорете с него за това от колко се нуждае, за да постигне целта си и точно кога ще стане това.

Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Ми бързам братле, остават ми само 60тина години в най-добрия случай. Няма време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Казвам и веднага го доказвам - в България между 1989 и 2000 година практически нямаше ипотечно кредитиране ( не ми спорете с кредитни милионери, за хората нямаше)За това всичко, строено в този период ми е в черния списък за купуване. Ами как аджежба да построиш качествено нещо, да го продадеш за 200 евро на квадрат КРАЙНА цена, и да излезеш на печалба,. Еми нема как. Затова и всички тези сгради, на възраст под 20 год са в ТРАГИЧНО състояние вече. С кредитирането започна покачване на цените но и търсене и респективно предлагане на по-качествени неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Има развитие и то много по-устойчиво, но разбира се по-бавно. Само че за някой "бавно" е чумава дума. А за къде бързаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 10 години
И аз смята че без кредит няма как да има развитие . Това на което трябва да се научат всички (не само децата) е съотношението заемни към собствени средства и правопропорционално увеличаващият се риск при все по голямото увеличение на кредита спрямо собствения капитал . Ако това беше научено от "бизнесмените" в Бг болката от кризата щеше да бъде много по малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Нали не искате да ми кажете, че ако не съществуваше кредита като инструмент, не бихте могли да си купите нещо? Нали не забравяте, че точно масовото кредитиране вдига цените на определените стоки? Искате да ми кажете, че без да съществуват кредити никой няма да строи къщи ли? Напротив, само че тогава щеше да се потребява толкова от колкото има нужда. Не както сега давай да произвеждаме и строим пък, те маймуните ще купуват всичко, щото им дават кредити. Законите са търсенето и предлагането действат без значение дали има кредит или няма. Дори са още по истински когато няма, защото отразяват точната нужда на обществото! Другото е само да си водим някви статистики за растежи и колко трябвало да потребява американското население, че да не се сринела световната икономика. Дрън дрън на квадрат. Работи и събирай пари - да става по бавно, но поне не плащаш лихви и цените са ниски, когато няма кой да ги надува с кредитни балони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
triabvami
преди 10 години
Децата до 16г. са невменяеми.... Това е реално заключение, а не измислица. Те не осъзнаят действията и постапките си., те са 100% манипулируеми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Аз съм ползвал само един кредит през живота си досега, с който направих някои неща за да мога да живея по-евтино.Така и уча децата си.Бих ползвал втори креди стига чрез него да мога да изкарам печалба и за себе си.Не е проблема в кредитите а в културата на потребление. Повечето, които теглят кредити и просто ги харчат след това имат проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
MrSi
преди 10 години
Напълно съм съгласен. Без кредит нямаше как да купя апартамента в който живея. След като изплатих първият кредит се наложи да взема друг без който нямаше как да купя магазин. Вноските по вторият ми кредит са в пъти по-малко от наема за магазин който плащах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Благодаря за добрия тон. Аз изобщо не съм на полюса ЗА кредитите. Те са като всичко друго, може да те плаши ( вие) да го използваш или да злоупотребяваш с него. Това, че някои злоупотребяват, не значи да не го ползваме. Да насаждаш у децата си страх от кредита не е финансово възпитание. Това е по-меко проявление на страха от банките. Все едно да им кажеш "Не си дръжте парите в банка, а в тоя буркан с надпис "Спестявания". Аз съм имал кредити, в момента ползвам кредитна карта (което не значи автоматично кредит между другото) и съм много доволен от всичко това. Но например никога не бих взел кредит за да ида на почивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Явно сме на противоположни полюса и няма смисъл да спорим за или против кредитите. Важно е как ще възпитаме децата си. В момента ги възпитаваме, че с работа не може да се забогатее и то е така. Затова никой не ще да работи. Чакат само спекулациика и далаверка.. е то и на това някой му викат работа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още