IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благовест Белев: Предимство на биткойна е, че не може да бъде конфискуван

Друг плюс за интернет валутата е липсата на разходи по извършването на транзакциите, коментира управителят на "Тавекс"

19:34 | 23.02.14 г. 9
Благовест Белев: Предимство на биткойна е, че не може да бъде конфискуван

Едното от предимствата на биткойна по отношение на разплащателната система е това, че тези пари не могат да бъдат конфискувани без съгласието на собственика, коментира в ефира на Bulgaria On Air Благовест Белев, управител на инвестиционната компания "Тавекс".  Той поясни, че това предимство е свързано с възможността за защита чрез пароли, които само притежателят да знае.

Друго предимство по думите на Балев е отсъствието на разходи при извършването на международна търговия с биткойни.  

Трети плюс за криптовалутата е свеждането до минимум на посредничеството в осъществяването на транзакциите.

„Всеки компютър на всеки човек ще е неговата банка. Функциите на банките ще бъдат лимитирани”, коментира Белев.
Той допълни, че е оптимист в дългосрочен план за развитието на криптовалутата. По думите му такъв тип валута няма да може да бъде контролирана от определена власт, след като вече е измислена и работи.

„Може да има данъчни утежнения, рестрикции, които да ограничат използването й. Но в един момент трябва да се избере алтернатива на сегашния модел, който води до постоянно задлъжняване, до постоянно печатане на пари”, смята Белев.

Според него ще има голяма борба между много страни за установяване на контрол над криптовалутата. По думите му

по-скоро група страни да успеят да установят такава.

Причината е, че за промяна на правилата или т.нар. протокол, по който се извършват транзакциите на биткойни, са необходими гласовете на 51% от притежателите на интернет мощностите, които създават интернет валутата. Толкова голяма мощност, по думите на Белев, „едва ли ще успее да извади една държава”.

Влияние върху стойността на биткойна в момента оказват различни политически и икономически новини и спекулации, коментира на свой ред Владислав Драмалиев, биткойн ентусиаст. По думите му причината е, че никой не може да гарантира стойността на интернет валутата. Той даде за пример търговията на платформата Mt Gox, където стойността на биткойните се паднала до около 100 долара, при около 500- 600 на други борси, заради факта, че потребителите не могат да теглят активите си.

„Въпросът е, че Mt Gox от месеци имат проблем с изтегляне на пари от собствениците на биткойни. Но това, че определена борса има проблем с обслужването на клиенти, не означава, че има проблем с биткойните”, коментира Драмалиев. Той допълни, че преди ден след новина, че вече е възможно изтеглянето на пари от Mt Gox, цената на биткойна се е повишила от около 110 до около 340 долара, като ръст е имало и на другите борси.

Драмалиев обобщи, че проблемът с биткойна има две страни. От едната страна, е свързан с протокола и възможността физически лица да променят идентификационния номер на транзакциите. Подобна манипулация води до невъзможността на борсата да докаже реалността на операцията. Другият проблем е свързан със софтуера, който използват борсите за отчитане на транзакциите, коментира Драмалиев.

Той информира още, че в момента в България чрез биткойни може да се пазарува в определени он-лайн магазини, да се плаща за извършване на определени услуги и дори да  се плати сметка в ресторант.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
avto11
преди 10 години
Ха ха нова крепост е превзета от биткойнитеhttp://avtokurs.alle.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
За да стане това трябва и интеренет да се реформира и да се освободи от влиянието на САЩ, което просто не виждам как ще стане, след като голяма част от самата му инфраструктура е там. Трябва наистина да стане място където може да си независим и анонимен. В момента се върви в точно обратната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
ildobrev
преди 10 години
Така или иначе, ще се пояеи средство за размяна, което да не може да се регулира от от централните банки. И много е вероятно това да е нещо виртуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И аз мислех да го посоча това, но тука има разни ИТ неграмотни, които си мислят, е имат анонимност в интернет и са абсолютно свободни и независими, точно каквато е и желаната заблуда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
ivan.arnaudov
преди 10 години
Биткойни не можели да се конфискуват? Попитайте собственика на Silk Road дали е вярно и също така се поинтересувайте защо американското ФБР притежава най-големия единичен биткойн портфейл в света.http://***.wired.com/wiredenterprise/2013/12/fbi_wallet/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
абитуриент
преди 10 години
Мислех си ,че Тавекс е сериозна фирма и се занимава със сериозни НЕЩА .....!!!!!??????.....явно съм се лъгал.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
avramcho
преди 10 години
не знам какво е предимството на "нещо" ,което се прави от всички и не подлежи на регулация..но знам,че ако много се приказва за "нещо" - ще стане Нещо ;)"Нещото" ще вдигне цените на носните кърпички защото ще има много сълзи и сополи ..........ще има списъци на .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Трубадур
преди 10 години
С удоволствие ще спра тока на някой собственик на биткойни да видя как ще плати сметките си с електронна пачка. За по-сигурно ще му хакна и смартфона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Не може да бъде конфискуван, но може да бъде откраднат или блокиран без последствия, което е още по лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още