IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо подземният свят обича биткойните

Виртуалната валута привлича интернет престъпниците, защото поскъпна силно, лесно може да се открадне, и е подходяща за търговия с други престъпници

09:51 | 16.03.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От създаването на виртуалната валута биткойн през 2009 г. престъпниците може вече да са натрупали биткойни на стойност до 500 млн. долара, като сумата може да се удвои, ако се окаже, че те са изпразнили Mt. Gox, пише Ройтерс.

Според експерти по сигурността интернет престъпниците са привлечени от биткойните заради космическото им поскъпване, както и заради това, че е по-лесно да бъдат откраднати от истинските пари, а и защото е по-лесно да се търгува с тях с други престъпни елементи. Но, допълват експертите, биткойнът ще оцелее.

„Това са просто болки на растежа като при децата“, коментира Кийт Джарвис, изследовател на сектора на сигурността в Dell SecureWorks. „Биткойнът е достатъчно голям и е набрал достатъчно инерция, за да надживее всякакви щети, които може да му нанесе случаят Mt. Gox или нещо друго“.

Провалът на Mt Gox – базираната в Токио борса за виртуалната валута, която фалира миналия месец, след като обяви, че е загубила около 850 хил. биткойна заради хакерски атаки, е определено най-голямата криза в историята на валутата.

Събрани от Ройтерс данни обаче от специализирани сайтове и интернет форуми сочат, че над 730 хил. биткойна са били изчезнали заради кражба, хакерска атака, плащане на кибер откупи и други престъпни дейности още пред срива на Mt. Gox. Това е близо 6% от всички биткойни, като не са включени десетки, а може би и стотици случаи на загубени биткойни от частни компютри или от онлайн борси заради хакерски атаки, за които потребителите не са съобщили.

Сигурно е, че няма как да се разбере у кого са изчезналите биткойни или дали са били обменени за истински пари, когато цената беше значително по-ниска. Освен това, някои биткойни може да са били преброени два пъти при тези разследвания, ако крадци са ги откраднали от други крадци или ако са били върнати в обращение и откраднати отново.

Няма съмнение обаче, че виртуалната валута привлича вниманието на киберпрестъпниците – като валута и като актив, който заслужава да бъде откраднат.

Проучване на Пат Литке и Джо Стюарт от Dell SecureWorks разкрива, че с покачването на цената на биткойна над 1000 долара миналата година е нараснал и броят на компютърните вируси, предназначени да крадат биткойни от портфейлите – както се наричат програмите, съхраняващи виртуалната валута на компютрите или смартфоните на потребителите. От 140-те типа такъв софтуер над 100 са се появили през миналата година.

Програмирането на подобни вируси е лесно, казва Стюарт. „Няма голяма сложност в съхранението на биткойни в портфейли. А що се отнася до злонамерения код, той е сред най-лесните за създаване“.

Киберпрестъпниците се възползват също от удобството, че биткойните може да се търгуват без участието на трети страни – като банка или услуга за онлайн плащания като PayPal – и ги използват като един от начините да се разплащат помежду си.

Трябва да се отчете обаче прозрачността на биткойните. Всички трансакции са видими и макар и да са само цифри и букви, на теория могат да се свържат с конкретен човек и да се проследи цялата история на трансакциите с биткойна.

Този факт би трябвало да послужи като червен флаг за киберпрестъпниците, макар и да има онлайн услуги за „пране“ на биткойни, които скриват техния произход, коментира Даниел Коен от RSA, подразделението за сигурност на EMC Corp. „Разбира се, има услуги за пране на биткойни, но въпреки това, ако обвържа един портфейл с дадена идентичност, мога да видя всяко едно движение“, обяснява той.

По ирония на съдбата успехът на някои престъпници при кражбата на биткойни обаче е направил виртуалната валута по-малко привлекателна за подземния свят. Според наблюденията на форуми, които следи екипът на Коен, престъпниците напоследък възприемат биткойна като „волатилен, който може да се конфискува, а заради последните кражби и несигурен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
serafima
преди 10 години
Не е същото. Това е виртуална валута и страшно волатилна. Но като виртуална, трудно може да се проследи пътят й. Затова и се харесва на престъпниците. Свързвам факта с Плевньо, който иска електронно гласуване, защото като инженер по електроника си представя какво ВСЕОБЩО гласуване може да се получи. Като казвам инженер, се сещам за мои колеги в университета, които бяха партийни шефове като Плевнелиев и не се мяркаха на лекции. Но разбира се, се дипломираха без проблеми. Той се прехвърли в строителния бранш и по паркинЗите на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Биткоинът привлича престъпниците? Със същия успех можем да твърдим, че доларите привличат хората от света на организираната престъпност, а швейцарските банки привличат наркотрафикантите. И това твърдение ще бъде напълно вярно. Достатъчно е да вземем само Федералния резерв като пример. Сигурен съм, че един ден програмата за "стимули" и "улеснения" ще бъде разглеждана от историците като най-мащабната операция по фалшифициране на пари. Защото за да бъдат едни пари истински съвсем де е достатъчно да са отпечатани на оригиналната хартия и на машините, на които нормално се печатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още