IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft нанася двоен удар на мобилния фронт

Концернът ще предоставя безплатно Windows за производителите на смартфони и малки таблети и представи своята алтернатива на Siri на Apple

10:54 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сатя Надела по време на речта си в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сатя Надела по време на речта си в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft Corp. поднови своя напън да навакса изоставането си от Apple Inc. и Google Inc. в областта на мобилните устройства, представяйки актуализирания си софтуер Windows Phone с функции за гласово търсене и предлагайки го безплатно за производителите на малки таблети и смартфони, предава Bloomberg.

Microsoft, който досега изискваше такси за лицензиране на Windows, вече ще предлага мобилната си операционна система без такси за производители на мобилни телефони и таблети с екрани с диагонал, по-малък от девет инча, заяви директорът на подразделението за операционни системи Тери Майерсън по време на конференцията за разработчици Build в Сан Франциско. Microsoft показа също гласово контролиран дигитален помощник, наречен Cortana, който е подобен на предложението на Apple Siri, и е част от новия софтуер Windows Phone 8.1 за мобилни джаджи. 

Главният изпълнителен директор Сатя Надела, който пое кормилото на най-големия производител на софтуер в света през февруари, се стреми да преобразува Microsoft в една епоха, в която смартфоните и таблетите се превърнаха в централно средство на комуникация. За да направи това, той трябва да намери баланса между предлагането на софтуер на Microsoft като конкурентна платформа, като продължи да насочва основния фокус на компанията върху операционната система Windows. Събитието в сряда бе предназначено именно за това - да подчертае отново значението на Windows за базираното в Редмънд, Вашингтон, дружество и да стимулира приемането на софтуера от пазара.

„Подновяването на франчайзинга за Windows продължава да бъде ключова съставка в рецептата на Microsoft за успех, тъй като операционната система за мобилни устройства започва да компенсира насрещните ветрове от предизвикателствата на спадащия пазар на персонални компютри", пише Даниъл Айвс, анализатор във FBR Capital Markets&Co, в бележка до клиентите си.

Трудният балансиращ акт на Надела бе подчертан от две събития на Microsoft през миналата и тази седмица. Преди дни главният изпълнителен директор представи дебютното издание на Microsoft за Office пакета си за iPad на Apple и заяви, че „няма да спести нищо", за да вкара програмите на компанията във всички устройства. Според анализатори това представлява ясно отдръпване от дългогодишния фокус на производителя на софтуер върху Windows.

За разлика от това, на конференцията Build през тази седмица концернът представи Windows в центъра на вниманието, като даде на разработчиците инструменти и тактики, за да се тласне напред едноцифрения засега дял на Microsoft на пазара на телефони и таблети. „Отиваме към иновациите с мисленето на претенденти", заяви Надела по време на събитието.

Правейки Windows безплатен за по-малките телефони и таблети Microsoft работи над стопяването на дистанцията от Google, която разпространява своята мобилна операционна система Android сред производителите на хардуер без разходи от тяхна страна. Android се превърна бързо в най-широко използваният софтуер за смартфони и таблети.

Майерсън заяви също, че компанията възстановява старт менюто на Windows, което ще бъде на разположение на потребителите като актуализация на операционната система. Компанията премахна функцията от Windows 8, което предизвика оплаквания на редица клиенти. Microsoft показа също нови офис приложения за Windows, които са с нов дизайн и възможност за използване на устройства с тъчскрийн, една седмица след като демонстрира подобни приложения за Office за iPad. 

Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
UBUNTU RULZ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още