IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС - мозайката, пред която стои един огромен въпрос

Според политолога Димитър Бечев Европейският съюз трябва да намери своя нов разказ, за да продължи напред

10:22 | 28.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“Икономическата взаимосвързаност прави войната невъзможна“. Тези думи излизат, изписани в бяло, на черен екран по време на Форум „Заедно“, организиран от Горичка.

Залата притихва, а на сцената излиза политологът Димитър Бечев, за да припомни, че думите, които виждаме, са на писателя Норман Ейнджъл и с пълна сила важат и днес.

„През 1914 г. светът е изглеждал като нашия свят. Имало е много инвестиции, хората са пътували, откривали са“, продължава Бечев. След това идва разрухата на двете световни войни. Според него Европейският съюз се ражда като отговор на тези опустошителни събития, на трагедията от онези години. Защото ЕС означава повече взаимозависимост, културен обмен, просперитет, демокрация. Смятан е за рецепта за един по-добър свят, припомня политологът.

Белият надпис изчезва, а на негово място се появява кадър от гръцките протести, където редом с лика на германския канцлер Ангела Меркел стои и този на Хитлер.

„Днес споменът за войната се връща по улиците на Европа“, коментира Бечев, подчертавайки, че съвместният живот в ЕС все по-ясно подчертава разликите между хората, ето защо е нужно да се търси компромис, за да се стигне до така мечтания по-добър живот. На фона на всичко това обаче войната остава основен аргумент на големите държави, когато става дума за по-сериозни действия.

Години след създаването на ЕС авторитетът му продължава да намалява. Бечев има съвсем прост пример за това. Ако напишете в Google ключови думи „EU” и problem”, излизат 537 000 000 резултата. Ако напишете „EU”  и „solution”, ще видите общо 385 000 000 резултата. И това е най-малкото. Въпреки че Европа е все по-близо до неприятен сценарий, Бечев смята, че тя няма да поеме по трънливия път на Франция и Германия от миналото.

„Европа вече не е разказ за старите травми от войните. Време е да намерим новия разказ за нея“, твърди политологът. Според него Европа е начинът да се променят страни като България, които са по-бедни и по-уязвими, защото им се дава възможност да станат по-отворени и с по-голямо гражданско участие. За Бечев силата на Европа се крие в това, че е разнообразна. Но тя вече не е онзи светъл континент, а отношението към бежанците в редица европейски държави е само малък пример за това, твърди експертът.

„Европейските избори ще покажат цената на гражданското участие във време на апатия“, категоричен е той. Всъщност Бечев смята, че системата на ЕС едва ли ще се сгромоляса, на първо място заради факта, че страните в него са си изключително необходими едни на други. А преплитането на интереси, било то икономически или политически, може да се окаже така необходимата спойка, макар тези интереси да не са най-важното. Според политолога за Европа има шанс, ако тя успее да открие своя нов разказ.

„Европа е мозайка, а не монолит“, припомня Димитър Бечев, а екранът зад него отново става черен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
и IBM Watson разчита точно на това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Много често точно такива ненаучни методи дават правилният отговор! Примерно ако не си сигурен в правописа на една дума, по броя на попаденията в Гугъл в 99% от случаите можеш да налучкаш правилният правопис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Загуедах се! Пускаш търсене в Гугъл, гледаш колко резултата връща и го цитираш като научен факт :DАз не мога да разбера що ни е да правим избори изобщо.Пишеш в Гугъл "ГЕРБ спечели" после 'БСП Спечели" , гледаме резултата и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Дано днешните политици са научили уроците от миналото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още