IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Опозицията отхвърли реформата в здравеопазването

Здравната комисия към Народното събрание отхвърли предложението за промени в Закона за здравето

18:39 | 05.06.14 г. 4
Андреева: Опозицията отхвърли реформата в здравеопазването

Днес опозицията - ГЕРБ и Атака, отхвърлиха реформата в здравеопазването. Този лаконичен коментар направи здравният министър Таня Андреева пред журналисти, след като парламентарната здравна комисия отхвърли законопроекта за промени в Закона за здравето на първо четене.

Здравната комисия в НС отхвърли предложенията за поправки с 10 гласа за, 7 против и 3 въздържали се.

Опозицията не се съгласи с две основни предложения - за закриване на Националния съвет по цени и реимбурсиране и трансформирането му в комисия към Министерство на здравеопазването, както и с предложението откриване на ново лечебно заведение да става само след разрешение на Министерството на здравеопазването още на ниво инвестиционно намерение.

По отношение на предложението за закриване на съвета за реимбурсиране, председателят му Татяна Бенишева посочи, че само за миналата година съветът е намалил над 1 300 цени на медикаменти. За нея това статукво трябва да се запази.

Десислава Атанасова от ГЕРБ също защити продължаването на съществуването на Съвета със статут на държавна агенция, както е в момента. Тя посочи, че той не трябва да се закрива и да преминава отново в ръцете на министерството, където, по нейни думи, редът на работата е порочен.

Здравният министър Таня Андреева посочи аргументите на вносителя в полза на преобразуването на Съвета, като подчерта, че министерството по никакъв начин не оспорва качеството на свършената работа от органа. Единствената цел на промяната е министерството оттук нататък да има роля в създаването на лекарствената политика в страната.

Тя обясни, че без съмнение трябва да има нова политика на ценообразуване и затова е нужен орган, върху който министерството да има контролна функция. В момента здравното министерство не може да контролира Националния съвет по цени и реимбурсиране, а само да дава препоръки, обясни Андреева. Не на последно място тя изтъкна, че промяната е в интерес на пациентите, защото ще повиши и ефективното разходване на ресурса на НЗОК.

Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер обяви, че ДПС подкрепя промяна по отношение на статута на Съвета, но не като дирекция към здравното министерство, а за реформирането му към Министерството, но със запазване на досегашните му функции. Между двете четения на законопроекта от ДПС ще внесат поправки за това.

Проектозаконът предвижда още въвеждането на здравна карта, която трябва да укаже разпределението на болничните заведения в страната.

Очертават се и насоки за въвеждане на електронното здравеопазване, което трябва да доведе до стриктен контрол върху финансирането на здравната система.

Законът предвижда и облекчаване процедурите за ТЕЛК, които сега са тромави и бавят стотици българи, които чакат да минат през комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Тая в момента каква се явява ? Министърка в двойна оставка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Достатъчно е да се приложат съществуващите критерии и да се закрият излишните болници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
xkm
преди 9 години
Може би управляващите искаха по този начин да ограничат откриването на нови частни болници и да спрат безумното източване на касата . Но не се получи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"откриване на ново лечебно заведение да става ......... още на ниво инвестиционно намерение."Тук ми намирисва на антиреформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още